Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

UFO vagy inkább egy új amerikai katonai repülőeszköz?

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 16. 13:14

A különböző hírforrások egyelőre csak UFO-ként emlegetik az Afganisztánban észlelt, ismeretlen típusú UAV-t. Egy amerikai légibázison figyelték meg az ezidáig azonosítatlan, sugárhajtású robotrepülőgépet.

A szerkezet az amerikai légierő és haditengerészet számára kifejlesztett X-45 és X-47 robotrepülőgépekhez hasonlítható, melyek fegyverek szállítására is alkalmasak. Az Afganisztánban észlelt ismeretlen típusnak titulált UAV-ről is azt feltételezik, hogy akár bombatárat is kialakíthattak benne fejlesztése során.

Az X-45-öt eredetileg azokra a kiemelten veszélyes bevetésekre szánták, ahol a cél az ellenséges légvédelem megsemmisítése volt. A Pentagon ugyanakkor igen meglepődött azon, hogy a fejlesztők egy olyan harci repülőgépet fejlesztettek ki, ami akár a modern vadászbombázókat is helyettesíthetné.

Az X-45 fejlesztése tehát teljesítette – sőt túlteljesítette – a vele szemben támasztott elvárásokat, továbbá a Predator és a Global Hawk robotrepülőgépek is bizonyítottak már a harctéren.

Az X-45A-t csupán tesztelési célokra fejlesztették ki, paramétereit tekintve hossza több mint 8 méter, szárnyainak fesztávolsága 10.3 méter, hasznos tehersúlya pedig 1.2 tonna. Az előzetes tervek szerint az X-45C súlya körülbelül 19 tonna lenne, hasznos terhelése pedig 2.2 tonna.

Az X-45C akár 8 darab SDB-t, illetve maximum 2 tonnányi JDAM bombát tud szállítani. 2300 kilométeres hatótávolságon belül képes a célpontok megsemmisítésére, főként felderítő, illetve bombázó bevetésekre tervezték. Darabonkénti ára eléri a 30 millió dollárt. Az amerikai légierő azonban törölte az X-45 programot annak reményében, hogy képesek lesznek még jobb harci robotrepülőgép kifejlesztésére…