Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új képzés épül be a hazai altisztképzés rendszerébe

Szöveg: MH Transzformációs Parancsnokság | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. április 4. 20:46

Véget ért az altisztképzés új tanfolyamának „pilot-kurzusa” az MH Altiszti Akadémián április elsején.

Szentendre (7)

A tanfolyamot elvégzettek a járványügyi korlátozások és szabályok betartása mellett vehették át a végzettséget igazoló oklevelet Frankó Imre ezredestől, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnokától, valamint Kriston István főtörzsászlóstól, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósától.

A Kisalegység Vezetői Tanfolyam új elemként kerül az altisztképzés rendszerébe: ezt az öthetes képzést kell elvégeznie azoknak, akiket a későbbiekben az altiszti alaptanfolyamra terveznek. A kurzuson azok a – már rendszerben lévő – legénységi állományú katonák vehetnek részt, akiket az elöljáróik az altiszti pályára méltónak találnak, az elmúlt években bizonyították rátermettségüket és birtokában vannak az altiszti pályához szükséges képességeknek, elhivatottságnak.

Szentendre (10)

„Az Acélkocka Altisztképző Rendszer első szintjének nevezett tanfolyamot azért hoztuk létre, hogy megfeleljünk a Magyar Honvédség parancsnoka által meghatározott, nemzetközi elvárásokon alapuló céloknak. Eszerint az alacsonyabb rendfokozatú katonáknak a beosztásukhoz képest a lehető legszélesebb körű kiképzést kell kapniuk, mivel a legénységi állományú, illetve altiszti rendfokozatú katonák munkavégzése egy-egy művelet esetén kulcsfontosságú lehet” – mondta el Kriston István főtörzszászlós.

A „tesztkiképzés” értékelése és a tapasztalatok feldolgozása után a program egy módosított változatát terjesztik fel Korom Ferenc vezérezredesnek, a Magyar Honvédség parancsnokának jóváhagyásra, így hamarosan már nem csak pilot jelleggel, hanem várhatóan az altisztképzés palettájában is megtalálható lesz a Kisalegység Vezetői Tanfolyam.