Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új robotrepülőgépet fejlesztettek ki az oroszok

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 7. 12:35

Az orosz Kronshtadt vállalat kifejlesztett egy újgenerációs nehéz robotrepülőgépet (UAV) az ország hadserege számára. A Dozor-3 névre keresztelt UAV súlya 600 kg, hasznos teherként 100 kg-ot szállíthat, és felszerelhető különböző felderítő eszközökkel és fegyverzettel is.

Oroszország a 2008 augusztusában történt grúziai események kapcsán érezte leginkább a hiányát hatékony hírszerző és felderítő eszközöknek, melynek következtében fokozott figyelmet szenteltek az új robotrepülőgép kifejlesztésére.

Különböző felmérések szerint az orosz hadseregnek körülbelül 100 darab robotrepülőgépre és 10 irányítórendszerre lenne szüksége a hatékony harctéri felderítés érdekében. Oroszország a robotrepülőgépek gyártása terén nem tartozik a világ élvonalához, mindössze egy vállalat, a Vega Radio Engineering Corp. gyárt UAV-ket az orosz fegyveres erők számára.

A Tipchak rendszert, amit felderítésre és célmegjelölésre is használnak, 2008 végén állították szolgálatba.

Az új Dozor-3 robotrepülőgép egy hagyományos repülőgéphez hasonlóan száll fel és landol, egyhuzamban 6 órát képes a levegőben eltölteni. Oroszország a közelmúltban Izraeltől is vásárolt 12 darab UAV-t, 53 millió dollár összértékben.

Címkékfelderítő