Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új törzsfőnök a MNGB-W élén

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. december 10. 11:01

Megtörtént azoknak az egyéni törzstiszti és tiszthelyettesi beosztásban lévő katonák váltása, akik Koszovóban a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) törzsében teljesítenek szolgálatot az olasz vezetésű nemzetközi katonai bázison.

November közepén tizenegy magyar katona utazott ki a balkáni térségbe és kezdték meg fél éves külszolgálatukat. Peszt Lajos alezredes, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi-, Hadműveleti- és Kiképzési Főnökségről érkezett. A beosztást elődjétől, Katona Zoltán mérnök alezredestől vette át, így hat hónapig a nyugati harccsoport törzsfőnöki beosztását látja el.

Miért pont Koszovó?

Katonaként tudjuk, hogy ha a kötelesség szólít minket, akkor menni kell. Ez már nem az első misszióm. 2007-ben Prishtinë/Priština-ban szolgáltam törzsigazgatóként. Ez a térség – talán a földrajzi adottságai miatt – közel áll hozzám.

Mit szólt a családja egy újabb misszióhoz?

Katonacsalád vagyunk. Hozzászoktak már, hogy sokat vagyok úton. 19 éve ingázom a szolgálati helyem és a lakóhelyem között. Annyit vonatoztam már, hogy durván két évente egyszer vonattal megkerültem a földet. A gyermekeim már nagyok, a legkisebb 16, a legnagyobb 21 éves. A nejemmel együtt elfogadták, hogy az édesapjuknak kötelességei vannak. Ha az egy misszió, ők ebben is támogatnak, hiszen tudják, hogy mennyire fontos a biztos, nyugodt családi háttér ahhoz, hogy a szolgálatunkat teljes odafigyeléssel tudjuk végezni. Bár még csak rövid ideje vagyok itt, már nagyon hiányoznak az otthoni ízek, mindamellett, hogy izgalmas felfedezni az olasz konyhát is.

Mit vár ettől a missziótól?

Igyekszem a legjobb tudásom szerint ellátni a törzsfőnöki beosztást és megfelelni mind a nyugati harccsoport, mind az otthoni elvárásoknak. Izgalmas feladat lesz, hiszen az eredeti beosztásomban kiképzéssel foglalkozom. Most kihasználom a lehetőséget, hogy mélyebben beleássam magamat a hadműveleti tervezési feladatokba, eljárásokba.