Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb dróntámadás Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 6. 13:49

Pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított négy rakéta megölt legalább 17 iszlamista szélsőségest június 6-án, hétfőn Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén, az afgán határ közelében – közölték tisztségviselők. Hírszerző tisztek szerint két rakéta szélsőségesek által használt épületeket talált el Vana város közelében.

Egyes jelentések arról szólnak, hogy a két rakéta becsapódása között eltelt 15 perc, illetve hogy két épületegyüttesről van szó, amelyek körülbelül két kilométernyire vannak egymástól. Legalább az egyik épületegyüttes egy iszlám vallási iskola közelében található.

Az egyik nyilatkozó hírszerző szerint a halálos áldozatok közül hét külföldi volt. Többen aközben haltak meg a második rakétatámadásban, hogy elszállították az első rakéta áldozatainak holttestét – mondták.

Vana a főleg pastu nemzetiségűek lakta Dél-Vazirisztán régió legjelentősebb városa.

A harmadik dróntámadás órákkal később történt körülbelül 30 kilométerre az elsők színhelyétől. A rakéták egy gépkocsit találtak el, amelyben fegyveresek utaztak – közölte egy magas rangú katonai tisztségviselő.

Az áldozatokról szóló információt más forrásból egyelőre nem erősítették meg. Az iszlamisták gyakran vitatják, hogy annyi veszteségük lenne, mint amennyit hivatalos vagy más ellenséges forrás állít.

A pakisztáni hadsereg 2009-ben egy nagyszabású hadműveletet hajtott végre Dél-Vazirisztánban a tálib lázadók ottani emberei ellen, aminek hatására sokan közülük Észak-Vazirisztánba menekültek. A két évvel ezelőtti hadművelet nem érintette Vana környékét, mert ott olyan szélsőségesek tanyáztak, akik nem lázadtak az iszlámábádi hatalom ellen, hanem átjártak Afganisztánba, és a nemzetközi erők ellen harcoltak.

Az egyik nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő szerint a hétfői támadásokban olyan tálibok haltak meg, akik a közép-pakisztáni Pandzsáb tartományból valók. Elemzők a pakisztáni atomfegyverekre nézve az egyik legnagyobb veszélynek a pandzsábi tálibok és a szélsőségesek közötti, nehezen átlátható szövetséget tartják.

Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter vasárnap közölte: 98 százalékig biztos abban, hogy pénteken Mohammad Iljasz Kasmiri, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik legtevékenyebb és legrettegettebb műveleti vezetője halt meg egy amerikai rakétacsapásban az afgán határ közelében.

A Vana környékét ellenőrzésük alatt tartó szélsőségesek egyik parancsnoka megerősítette, hogy Kasmiri meghalt. Washingtoni amerikai tisztségviselők mindazonáltal egyelőre korántsem tekintik biztosnak a halálát.

Robbantásos merényletek

Huszonnégy ember vesztette életét robbantásos merényletekben Pakisztán északnyugati részén – közölte a rendőrség.
Nosera városában, amely egy laktanyának is otthont ad, öngyilkos merénylő repítette magát a levegőbe vasárnap egy pékségben. A detonáció 18 ember életét oltotta ki, köztük két katonáét, több mint negyvenen pedig megsebesültek.

A Pesavar városától 20 kilométerre délre fekvő Matani térségében – szintén vasárnap – egy buszmegállóban robbant pokolgép, legalább hatan meghaltak és tízen megsebesültek.