Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országvédelem

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 6. 12:46

Csapat-összekovácsolás, az ország védelmével kapcsolatos feladatok gyakorlása és a harctéri segítségnyújtás elveinek, szervezeti elemeinek több nemzet részvételével való bemutatása: az elmúlt hetekben „egymásnak adták a kilincset” a különböző katonai szervezetek a Veszprém melletti gyakorlótéren.

Az egyik főszereplő az MH 25. Klapka György Lövészdandár volt, amelynek katonái – több váltásban – már március közepétől a gyakorlótéren tartózkodtak. Amikor a „hosszú menetelés" okát kérdeztük, Sándor Zsolt dandártábornok, a dandár parancsnoka az elmúlt csaknem másfél esztendő történéseinek felelevenítésével kezdte magyarázatát.

Az említett időszakban a dandár szervezetszerű alegységei és egyéni beosztásokat betöltő katonái csaknem folyamatosan missziós feladatokat láttak el. Részt vettek a balkáni EUFOR (European Union Force), az afganisztáni OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team – Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) és az ugyancsak afganisztáni PRT (Provincial Reconstruction Team – Tartományi Újjáépítési Csoport) munkájában, ráadásul nemegyszer önmagukat váltották a missziókban.

Emellett természetesen egyéni beosztásokban még sokan szolgáltak más NATO-, EU-, és ENSZ-műveletekben és -törzsekben is. Amikor lezárult a dandár erre az időszakra rendelt missziós szerepvállalása, hazajöttek katonáik, majd letöltötték jól megérdemelt szabadságukat, elérkezett az idő, hogy a világ számtalan pontjáról hazaérkezett, más és más beosztásokat betöltő katonákból újból egy ütőképes, eredeti beosztásukban is újra „hadrendbe álló" csapatot kovácsoljanak.

Noha a Magyar Köztársaság, a Magyar Honvédség számára roppant fontos a béketeremtő és -fenntartó műveletekben való részvétel, nem feledkezhetünk meg alapvető feladatunkról, az ország védelméről sem – folytatta Sándor tábornok. Mint elmondta, a műveleti területeken szolgáló katonáink tevékenységét a szövetségeseink is nagyra értékelik, de ez a szolgálat egészen más felkészültséget igényel, mint az országvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én megjelenő számában!)