Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb feladatot vettek át az irakiak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 1. 8:55

Az amerikai és brit csapatok jövőbeni, lassú ütemű kivonásával párhuzamosan az új iraki haderőnek számos területen kell átvennie a megszállóktól a különböző védelmi és ellenőrzési feladatokat. Egyik ilyen fontos terület az ország szárazföldi és tengeri határainak felügyelete.

Ez utóbbi kérdésben úgy tűnik jól állnak, hiszen az elmúlt években folytatott intenzív képzés és a megvásárolt járőrhajók révén az iraki haditengerészet és parti őrség immár képessé vált a mindössze 58 kilométeres tengeri határszakasz megfelelő biztosítására.

Irak 2003-as megszállása óta a brit és elsősorban az amerikai fegyveres erők látták el az ország határainak felügyeletét. A haditengerészet mellett a tengerészgyalogság és a különleges erők is bekapcsolódtak a tengeri határvonal és a felségvizek védelmébe, amely különösen fontossá vált a csempészek, terroristák és egyéb, nem kívánatos személyek elfogása érdekében. A Szaddam Husszein rendszerének megbuktatását követő hatalmi vákuumot ugyanis főleg ezek a csoportok próbálták kihasználni, a különféle terrorista szervezetek mellett a drog és fegyvercsempészek is ideális terepnek tartották tevékenységük gyakorlására a Közel-Keleti országot. A tenger felől érkező gyanús hajók felderítése, azonosítása és ellenőrzése igen komoly erőket kötött le.

Az iraki fegyveres erők számos feladatot átvettek már a szövetségesektől, ezúttal a tengeri határvédelem került sorra. Ehhez jelenleg mintegy kétezer, kiképzett iraki tengerész áll rendelkezésre, megfelelő eszközökkel felszerelve. Természetesen nagy, nyílt tengeri hadviselésre is alkalmas hadiflottával nem rendelkeznek, de a partvédelmet hatékonyan el tudják látni a jövőben.