Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb izraeli katonák elrablásával fenyegetőzik a Hamász

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 4. 9:30

Újabb és újabb izraeli katonák elrabolásával el lehetne érni, hogy kiszabaduljon minden palesztin fogoly az izraeli börtönökből – vetette fel Háled Mesaal, a Hamász vezetője. Mesaal gratulált ahhoz, hogy Izrael elengedett 19 bebörtönzött palesztin nőt cserébe egy videofelvételért, amelyet a Hamász fogságában lévő izraeli katonáról, Gilád Salitról készítettek.

Egyúttal ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz az Izraelben fogva tartott több ezer palesztin kiszabadításáért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek címezve szavait Mesaal felvetette: “Az az ellenállás, amely képes volt elrabolni Salitot, s három évig őrizni és jól tartani őt, az képes lesz foglyul ejteni (további katonákat is) egészen addig, amíg az utolsó (palesztin) fogoly is kiszabadul az ellenség tömlöceiből."

A most 23 éves, izraeli-francia kettős állampolgárságú Salitot 2006. június 25-én hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet határán egy izraeli őrposztról.

A zsidó állam és a Hamász egyiptomi és német közvetítéssel tárgyal egymással arról, hogy a radikális palesztin szervezet szabadon engedné őt több száz olyan palesztinért cserébe, akit izraeli börtönben tartanak fogva. Összesen több mint tízezer palesztin van izraeli börtönökben.