Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó történelemóra beteg gyerekeknek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 4. 19:36

Rendhagyó történelemórát tartottak a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) pedagógusai a SOTE II. Tűzoltó Utcai Gyermekklinikáján. A klinikán kezelés alatt álló gyerekekkel beszélgettek a korhű fegyverzetben és ruházatban megjelent huszárok, tüzérek, gránátosok és gyalogos hagyományőrzők.

Az HM HIM és a SOTE kezdeményezésére az elmúlt héten egy új rendezvénysorozat nyitó programjára került sor. A rendezvényre egymás után érkeztek a lovak és a huszárok, de már a kezdetekkor látni lehetett a fejkendős gyerekeket, akik érdeklődve figyelték a katonák készülődését. Először a lovak kerületek le az utánfutókról, majd felszíjazták a lovakat és közben harci helyzetbe állították a „háromfontos" az ágyút is. Ahogy a klinika kórtermeiben véget értek a reggeli vizitek, egyre több érdeklődő gyerek jött le a parkolóban. Elkezdődött a lovak simogatása és etetése, természetesen azokkal a növényekkel, amit a huszárok hoztak magukkal. A lovak étlapján ezen a napon alma, sárgarépa, friss széna szerepelt, amit a gyerekek szorgalmasan hordtak eléjük.

 

Tíz óra után elkészültek a huszárok, a lovak a szépen kidolgozott nyergeikkel a hátukon várták a kezdést. Dr. Szabó András, a Gyerekklinika igazgatója köszöntötte a megjelenteket, bár a gyerekek elsődlegesen a lovakkal foglalkoztak. Az igazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy újszerű kezdeményezésről, egy olyan rehabilitációs programról van szó, amit a HM HIM segít, a nemrégiben megkötött együttműködési megállapodás alapján. A gyerekklinikán több krónikus, gyermek-reumatológiai, gyermek-onkológiai megbetegedést kezelnek.

Ezeknek a kis betegeknek a teljes gyógyulásig sokszor több hónapot kell eltölteniük a klinikán. A programsorozattal azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek szakadjanak ki a kórház monoton, egy kicsit szigorú mindennapjaiból. Az ilyen közvetlen élmények nagymértékben segíthetik a gyerekek gyógyulását és a rehabilitációját. Nagyon sok segítséget ad ehhez a programhoz a klinikán működő Játszóház Alapítvány, amelynek az egyik vezetője és létrehozója Dr. Garami Miklós. A Gyerekklinika egy 125 évre visszatekintő intézmény, amely a régió gyermekgyógyászati centrumaként működik. Az intézményben 13 fekvőbeteg osztály és 21 szakrendelő működik, a kórház évente több mint 9 ezer fekvőbeteg és közel 80 ezer járó beteg ellátását biztosítja. A kórház onkológiai és hematológiai részlege a daganatos és leukémiás gyerekeket kezelő országos hálózat központjaként működik, ahol az ország összes onkológiai gyerekbetegének közel 50 százalékát kezelik.

A gyerekek közben már a lovakon ültek, akik nagy nyugalommal viselték a hátukon izgő-mozgó gyerekeket. A bemutatót a huszárok vezetője, Udovecz György, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke segítette megszervezni. Elmondta, hogy nagyon szívesen jöttek a gyerekek közé, és ha a gyógyulásukban csak egy kicsit is tudnak segíteni, már megérte. Közben az érdeklődő gyerekeknek sokadszor mesélte el az ágyú működésének fortélyait és mutatta be a tüzérek munkáját a töltéstől az ágyúcső kitisztításáig. Hangsúlyozta, hogy itt ezen a bemutatón az 1848/49-es forradalom és szabadságharc csak egy kis szeletét tudják bemutatni. Szeretnének folytatni ezt azzal, hogy azokat a gyerekeket, akik el hagyhatják a kórházat csoportosan felvinnének a hadtörténeti múzeumban, ahol a folyamatában tudják feleleveníteni a kor eseményeit.

 

Dr. Garami Miklós kiemelte, hogy a gyerekek gyógyulását igyekeznek ezekkel a programokkal elősegíteni. “Nagyon nehéz lelkileg kibírni a több hónapos kezelés szigorú szabályait, ezért igy szeretnének oldani ezt a feszültséget. Amikor ilyen testközelben lehetnek a számukra egyébként távoli dolgoktól, megfoghatják a fegyvereket, megsimogathatják a lovakat, beszélhetnek a huszárokkal, nagyon sok, a hosszú kezelés során felhalmozódott görcsöt oldhatnak fel bennük." A lovas terápia egyébként bizonyítottan segítheti a gyógyulást, egyrészt az élmény miatt, másrészt, mivel a lovagláskor olyan izmok mozognak, amelyek egyébként ritkán terhelődnek. A lovagló mozdulatok a mélyháti izmokat dolgozzák át, ami hatékonyabb, mint a masszírozás és ez a daganatos gyerekeket segítheti a gyógyulásban.

A rendezők elmondták még, hogy a délelőtti programot délután a klinika aulájában folytatják. Itt különböző játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. Készítenek csákót, vannak kifestők- természetesen huszár a lovon- színkeverő játék és labirintus, ahol a huszárnak kell megtalálnia a harcteret. A foglalkozást még több követi majd, mert szeretnének foglalkozni a magyarság többi nagy eseményével, így a honfoglalással, a Hunyadiakkal és a két világháborúval is.