Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történelmi tudat a nemzeti identitás egyik fő eleme

Szöveg: Radványi Lajos |  2009. október 5. 5:53

Patinás környezetben rendezte XIV. országos konferenciáját a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata. Az összejövetelnek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum adott otthont, melyet joggal nevezett „kincsesháznak” a rendezvény házigazdája, Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy, a HIM főigazgatója.

A rendezvényen Dr. Mucsi József, az MTT országos titkárának elnöki megnyitóját követően Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter tartott beszédet.

A miniszter előadásában a történelem-oktatás fontosságára, a történelemtanárok felelősségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a történelmi tudat a nemzeti identitás egyik legfontosabb eleme, a történelmi ismeret pedig azt határozza meg, hogyan igazodjunk el mai dolgainkban a jelen körülmények között, miközben szembesülnünk kell azzal a jelenséggel is, hogy hellyel-közzel „tájékozódási zavarok érhetők tetten a magyar társadalomban".

A miniszter bevezető előadását követően Dr. Holló József ny. altábornagy, a HIM főigazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit, bemutatta az intézet struktúráját, ismertette azt az igazán sokszínű tevékenységet, melyet a hadtörténészek, muzeológusok, az intézet tudományos munkatársai végeznek. Részletesebben is szólt arról, hogy az utóbbi időben a Független Államok Közössége országaival is sikerült konszolidált kapcsolatokat kiépíteniük, s a hadisír-gondozást mindkét fél kölcsönösen és nagy kegyelettel végzi.

A haditemetők, a katonasírok ma már mindenekelőtt a béke hírnökei. A beregszászi iskolával kötött együttműködési megállapodás megható mozzanataként említette például azt a szerződésen kívüli önkéntes vállalást, ahogy az iskola diákjai a sírgondozáshoz viszonyulnak. A diákok a haditemetőben felosztották egymás között a katonasírokat, kis zászlócskákkal megjelölve, ki-ki melyikért „felelős".

Középiskolás diákjaink feltehetőleg kevéssé ismerik – így csak az érdekességek között tarthatjuk számon -, hogy az 1848-as szabadságharc legifjabb honvédtábornoka, Czetz János, évtizedes vándorlásai után 1860-ban – feleségének köszönhetően – Argentínában telepedett le, ahol új hazára talált. Az argentin katonai-műszaki életben szerzett érdemei alapján róla nevezték el a Buenos Aires-i Katonai Akadémiát, melynek 25 éven át volt az igazgatója.

Dr. Holló József előadása után Dr. Vargyai Gyula, az ELTE Történeti Intézetének professzora a II. világháború idején, Európa németek által megszállt országaiban tanúsított ellenállási mozgalmakról tartott rendkívül érdekfeszítő előadást. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy akadtak olyan országok, ahol nem is volt ellenállás, mégis sikerült a kiugrás, s hogy az ellenállási mozgalmak szerveződésében a megszállási rendszer kiépítettsége mellett mennyire döntő volt a szerepe a földrajzi viszonyoknak, minthogy a tereptani adottságok meghatározóak a gerilla-hadviselésben.

Dr. Számvéber Norbert hadtörténész a II. világháború alatt Magyarországon, illetve a Magyar Királyi Honvédség által az 1944-es német megszállással szemben tanúsított ellenállás különféle mozzanatairól, majd az 1944. október 15-i kiugrási kísérletet követő „erózió" időszakának jellemzőiről tartott előadást. Az eddigi kutatások is arról győzték meg, hogy a magyar ellenállást nem lehet kézlegyintéssel elintézni, mint azt sokan teszik, ideje volna sokkal jobban megismerni és megírni.

A konferencia záró, egyben a jövőbe mutató akkordjaként Dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dékánja tartott előadást a honvédelem aktuális, elsősorban a katonai utánpótlással foglalkozó kérdéseiről. A konferencia résztvevői tájékozódhattak a ZMNE mai struktúrájának történeti kialakulásáról, a magyar felsőoktatási rendszerbe történt betagozódásáról, a veszprémi Pannon – és ma már több más – egyetemen felvett Honvédelmi alapismeretek, illetve a tizenegy középiskola képzési rendszerébe integrált Katonai alapismeretek tantárgy oktatásának jelenlegi helyzetéről.

A konferencia délutáni programja a Hadtörténeti Múzeum kiállításainak megtekintésével zárult.

Fotók: Dévényi Veronika