Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb robbanószerkezetek a főút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 29. 12:17

A 26. héten, azaz június 22–28-a között 36 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1097 bejelentést kaptak.

Ismét egész hetes munkát adott a Magyar Honvédség tűzszerészeinek Fejér megyében a Székesfehérvár és Zámoly közötti főút szélesítése. Az elmúlt napokban több tucatnyi, a második világháborúból visszamaradt lőszer és robbanószerkezet került elő. Június 22-én egyebek mellett 34 darab 82 milliméteres aknavetőgránátot, 4 darab 76 milliméteres repesz lőszert, egy darab SD-4HL típusú bombát, egy darab 120 milliméteres aknavető gránátot és három kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert találtak. Két nappal később négy darab 81 milliméteres ködgránát, hat darab és hat darab kézigránát került elő. Június 25-én pedig egyebek mellett öt darab 82 milliméteres aknavető gránátra bukkantak. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben található kijelölt robbantási helyen, a zámolyi homokbányában semmisítették meg. A tűzszerészek egyébként arra számítanak, hogy az út szélesítésének befejezéséig szinte minden nap találnak majd robbanószerkezeteket a munkások, hiszen ez a terület a második világháború alatt komoly harcok színhelye volt.

Június 22-én a Győr-Moson-Sopron megyei Enese és Kóny között, a 85-ös számú főút településeket elkerülő szakaszának építése közben bukkantak a munkások egy második világháborús bombára. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket. A helyszínre érkező járőr, Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével megállapította, hogy egy FAB–100-as bomba került elő. A veszélyes szerkezetet a központi gyűjtőbe szállították.

Június 25-én a Vas megyei Velemről érkezett a bejelentés, hogy a Kossuth Lajos utcában, az egyik ház és az épületek közelében futó patak között világháborús robbanószerkezetre bukkantak az arra járók. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres, német gyártmányú páncélelhárító eszköz került elő, amelyek a közelben kijelölt területen megsemmisített.

Ugyancsak június 25-én a főváros VI. kerületéből kapták a telefonhívást a honvédség tűzszerészei, hogy a Jókai út egyik körfolyosós lakóházának pincéjében több robbanószerkezetet találtak az ott lakók. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a pincében egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot, egy 42 mintájú kézigránátot, két kilogramm, 8 milliméteres gyalogsági lőszert, valamint egy 8 milliméteres puskát talált. A háborús eszközöket a központi gyűjtőbe szállították.

Június 27-én a főváros VIII. kerületében akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az Elnök utcában, a volt Május 1. Ruhagyár területén, építkezés közben összesen 16 darab 105 milliméteres repeszromboló gránátot, valamint öt darab 105 milliméteres kommulatív gránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.