Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra a hegyen

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 25. 8:58

Egyértelmú, hogy hazánk nem “hatalmas” hegyeiről ismert a nemzetközi turizmus világában. Ennek ellenére a debreceni lövészdandár dandár MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának maroknyi katonája mégis hegyi felkészítésen vett részt a napokban. Mégpedig az ország egyik legmagasabb területén, Bánkút térségében.

A kiképzés célja a „Szomszéd Lélek 2008" elnevezésű, osztrák-magyar hegyivadász alaptanfolyamra való felkészülés volt. E tanfolyamot ausztriai Saalfelden-ben június 30-a és július 25-e között rendezik meg.

A Bánkút térségében végrehajtott, három napos hegyi felkészülés során a résztvevők megismerkedhettek az alapvető elsősegély-nyújtási technikákkal, alap kötözési- és csomózási eljárásokkal, illetve a hegyes terep leküzdése során felmérhették fizikai felkészültségüket is.

Az első nap a felderítők egy 24 kilométeres menetet hajtottak végre Bánkútról Nagyvisnyóig, majd vissza. A “gyaloglást" nehezítette a hatszáz méteres szintkülönbség, bár a látvány ezért mindenkit kárpótolt. Hiszen a “túra" során bejárták a Bükk több gyönyörű részét is.

A második napon valamivel hosszabb, 34 kilométeres menet várt a felkészítésen részt vevő katonákra. Igaz, ekkor kisebb szintklülönbséggel kellett megbírkózniuk, án az egész nap szakadó eső kicsit nehezítette a “sétát". Persze az égi áldás nem rontotta a csapat morálját, sőt a forró zuhany és a meleg ágy gondolata magasabb teljesítmény elérésére ösztönözte a résztvevőket.

A harmadik napon ismét egy hosszabb túra várt a fiúkra, s ekkor gyakorolták a különféle csomózási technikákat is.

A kiképzés vezetője, Vincze Zoltán százados, sikeresnek értékelte a felkészülést Elmondta: hasznos néha a felderítő katonák fizikai és szellemi felkészültségét hegyi körülmények között is kipróbálni.

Képek:

Fotó: Felderítő-zászlóalj