Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán erőforrások kerülnek kínai harckocsikba

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Lenta.ru |  2011. december 9. 18:31

Az ukrajnai Harkovban működő Malisev gyár 2012-ben 50 darab, a 6TD2EA alapjain fejlesztett, 1200 LE teljesítményű erőforrást szállít Kína számára. A gyár vezérigazgatójának véleménye szerint, amennyiben a most rendelt mennyiséget gond nélkül át tudják adni, várható, hogy Kína további 200–250 erőforrást fog rendelni.

Kína 2011 augusztusában már vásárolt motorokat a harkovi gyárból. Az akkori szerződés ellenértéke elérte a 20 millió dollárt. Az ázsiai ország 2008 óta vásárol ukrán erőforrásokat. Ilyen motorokat építenek be a kínai VT1A típusú harckocsik exportváltozatába, amelyeket MBT-2000 típusjelöléssel kínálnak a külföldi vásárlók számára. Ezen kívül, ilyen erőforrás hajtja az MBT–2000 pakisztáni változatát, az Al-Khalid harckocsikat is.

Kína előszeretettel vásárol külföldről erőforrásokat az általa gyártott különböző haditechnikai eszközökhöz – beleértve a hadihajókat és katonai repülőgépeket is. Ezeket, a külföldről beszerzett erőforrásokat általában a kínai technikai eszközök exportváltozataiba építik be, mivel ezek sok tekintetben eltérnek a hazai gyártásúaktól.