Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HÉF: soron kívüli érdekegyeztetés

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. december 9. 18:51

Két nagy horderejű témával foglalkozott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) december 9-én, pénteken a Honvédelmi Minisztériumban tartott soron kívüli ülésén. Napirend előtt a váltásos munkarendben dolgozók étkezési ellátásáról tárgyaltak, a napirend során pedig annak megoldását keresték, hogy a Magyar Honvédség állományába tartozó devizahitelesek gondjain mikor és miként lehet könnyíteni.

A soron kívüli tanácskozás résztvevőit dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte, majd felkérte Váradi László alezredest, a HM Parlamenti Államtitkársághoz tartozó Társadalmi Kapcsolatok Irodájának munkatársát az ülés levezetésére. A Honvédszakszervezet (Hosz), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz), és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) alkotta munkavállalói oldal ügyvivői szerepét ezúttal Czövek János, a Hosz elnöke töltötte be.

Simicskó István bevezetőjében elmondta, hogy a honvédelmi tárca álláspontja alapvetően az együttműködés fenntartása, tehát továbbra is rendkívül fontosnak tartja az érdekvédelmi szervezetek munkáját, a folyamatos egyeztetést. Sajátos hangulatot és tartalmat kölcsönöz mindennek az adventi, év végi ünnepi hangulat – emelte ki az államtitkár –, vagyis amikor a szokásosnál is nagyobb figyelemmel fordulunk egymás felé.

A napirend előtti fölvetést a Honvédszakszervezet nyújtotta be: milyen formában oldja meg a tárca a váltásos munkarendben dolgozók étkezési ellátását, s milyen alternatívákat kap az állomány az élelmezési ellátás választhatósága terén?

Válaszukban a tárca illetékesei elmondták, hogy ez még nyitott kérdés, s a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatalával (HM KPH) további egyeztetéseket igényel a végleges, megnyugtató megoldást nyújtó válasz. Az adótörvényi változások nyomán bevezetik az Erzsébet-kártyát, valamint egy más típusú kártyát is.

A napirendi pontok között kiemelten szerepelt a jövő évi bérmegállapodás. Ezt, miként a teljes költségvetést, a rendkívül szigorú, de ésszerű takarékosság kell, hogy jellemezze – hangsúlyozta az államtitkár. Az érdekképviselők viszont jelezték: a hivatásos és a szerződéses állomány, illetve a polgári alkalmazottak további terheket már nem tudnak vállalni.

A bértárgyalások kapcsán nagy kérdés – húzta alá az államtitkár –, hogy a honvédelmi tárca előtt álló feladatok s a költségvetés tükrében mire telik, de a tárgyalások rendszere fenntartandó folyamat, ezért az előkészítő egyeztetések már most is folynak, bár a tárca költségvetését még nem fogadták el.

Az érdekvédelmi oldal javaslata szerint még a költségvetés elfogadása előtt érdemes lenne megtartani a bértárgyalások első fordulóját. A béreket illetően újfent elhangzott: további nettó veszteségek elviselésére az állomány képtelen.

Erre vonatkozóan a minisztérium parlamenti államtitkára ismét hangsúlyozta: „mindent megteszünk azért, hogy a hivatásos és a civil állományt ne érje veszteség vagy hátrány. Azon fáradozunk, hogy a béren kívüli juttatások se csökkenjenek."

Következő napirendi pontként szó esett a szervezeti és létszám-racionalizálási feladatok végrehajtásáról is. Ezzel kapcsolatban dr. Zsiga Imre (Hodosz) problémaként (megoldandó kérdésként) vetette fel a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft., illetve a bujáki, az erdőbényei és a hajdúszoboszlói üdülők megszűnését, továbbá e létesítmények munkatársainak átvételét. A szakszervezeti vezető szerint tisztázandó, hogy ez milyen alapelvek mentén történik, s javasolta, hogy a HÉF küldjön ki szakértői bizottságot a helyszínre.

Többen hangsúlyozták azt is: külön figyelmet érdemelnének a helyőrségi klubok, hiszen vannak olyan városok, ahol az önkormányzatok örömmel átvennék ezeket az intézményeket; másutt viszont elzárkóznak ettől. Kérdésként vetődött fel: kapnak-e pénzt azon katonai szervezetek, amelyek hajlandóak átvenni a helyőrségben működő klubokat.

Erre válaszolva Simicskó István és dr. Dankó István, a minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára kérte: az érdekvédők konkrét, adatokkal alátámasztott jelentéseket készítsenek az ilyen esetekről.

A tanácskozás kiemelt témája volt a Magyar Honvédségnél szolgáló devizahitelesek ügye is. Dankó István elmondta: még csupán becsült adatok állnak rendelkezésre, de máris több megoldási változaton dolgoznak. Valamennyi hozzászóló amellett tört lándzsát, hogy mindenképpen – lehetőleg egységes honvédségi – megoldásra kell törekedni az adósok ügyében. Ezzel egyetértve Simicskó István azonban hangsúlyozta: a további egyeztetések előtt meg kell várni a kabinet jövő hétre tervezett döntését.

 Fotó: Galovtsik Gábor