Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a NATO Katonai Bizottsága Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 26. 17:17

A dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének vezetésével Brüsszelben tartózkodó katonai delegáció április 25–26. között részt vett a NATO Katonai Bizottsága (MC) vezérkarfőnöki szintű soros értekezletén.

A megbeszélésen a legfontosabb műveleti kérdésekről volt szó, többek közt megvitatták az ISAF jövőbeni, 2014 utáni helyzetét és feladatait. Emellett a május eleji koszovói választásokkal kapcsolatos biztosítási feladatok műveleti tájékoztatója hangzott el, valamint az Afrika szarva és az Operation Unified Protector (Libya) műveletek tapasztalatait is áttekintették.

A megbeszélések fontosságát jelezte, hogy a májusi chicagói csúcstalálkozó előtt az utolsó magas szintű katonai fórum volt ez, amelyen az együttműködési kérdéseket tárgyalhatták meg a felek.

A partnerségi kérdések megvitatásán, az ülésen meghívottként részt vett a grúz, az ukrán és az orosz vezérkarfőnök is. A NATO és a tárgyaló partnerországok közötti megbeszélésen a pozitív kapcsolatrendszer érdekében az álláspontok egybehangzóak voltak, de az orosz féllel továbbra is vitára ad okot a kiépítésre tervezett rakétavédelmi rendszer kérdése.

A biztonságpolitikai helyzet változásai miatt a megbeszéléseken hangsúlyt kapott a csendes-óceáni térség országaival való együttműködés erősítése is.

1595934927

 Fotó: www.nato.int