Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ultimátum a Hamásznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 25. 7:55

Ultimátumot intézett hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök az általa vezetett Fatah mozgalom riválisához, az iszlamista Hamászhoz: kiírja a választásokat, ha a Hamász az év évéig nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az év végéig újra kell indulnia a “nemzeti párbeszédnek", ellenkező esetben kiírjuk a parlamenti- és elnökválasztást – jelentette ki Mahmúd Abbász tévébeszédében.

A Hamász a hónap elején vonult ki a Fatahhal egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalásokról, és közölte: addig nem folytatja a palesztin belviszály megszüntetését célzó egyeztetést, amíg a Fatah irányította biztonsági erők nem bocsátják szabadon a radikális mozgalom Ciszjordániában “politikai okokból" bebörtönzött támogatóit.

Abbász elnök – akit vasárnap a jövőben megalakítandó palesztin állam elnökének jelölt a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) – beszédében azzal vádolta a Hamász általa “puccsistáknak" nevezett vezetőit: csak ürügyet keresnek arra, hogy akadályozzák a tárgyalásokat, és kibújjanak alóluk. (Az elnök nyilvánvalóan arra utalt a jelzővel, hogy a mozgalom – amely egyébként nem tagja a PFSZ-nek – tavaly erőszakkal átvette a Gázai övezet ellenőrzését.)
Utalt arra is, hogy a parlamenti választásokat új szabályok szerint, teljesen arányos, listás rendszer szerint tartják. A legutóbbi, 2006-ban tartott parlamenti választásokon – amelyet a Hamász meglepetésre megnyert – a 132 képviselőből csak minden második jutott be listáról, a képviselők másik fele egyéni választókerületekben, a többségi elv alapján nyerte el mandátumát.

Háled Mesaal, a Hamász szíriai száműzetésben élő vezetője elutasította az elnök ultimátumát. Kijelentette, hogy törvénysértés lenne a parlamenti választások kiírása. Azzal vádolta Abbászt, hogy az általa hirdetett párbeszéd és megbékélés célja csupán az, hogy “elmúljon január kilencedike".
A Hamász álláspontja szerint az elnök mandátuma január 9-én lejár, vagyis az elnökválasztás kiírása indokolt. Nem ez a helyzet azonban a radikális mozgalom szerint a parlamenti választásokkal: mint érvelnek, a palesztin alkotmány értelmében az elnöknek 2010 januárjáig nincs joga föloszlatni a parlamentet, és új választásokat kiírni. A palesztin törvényhozásban jelenleg a Hamász képviselői vannak többségben.

CímkékEBESZjog