Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek Mladic felesége ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 6:52

Illegális fegyvertartás címén vádat emeltek a szerb hatóságok Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok felesége ellen. Bosiljka Mladicot a szerb rendőrség rövid időre előállította és kikérdezte. Az ügyben eljáró vizsgálóbíró vádat emelt a nő ellen azoknak a fegyvereknek a törvénytelen birtoklása miatt, amelyeket 2008 végén találtak a család házában.

A Mladic-család ügyvédje, Milos Saljic hozzátette: Bosiljka Mladic tagadta, hogy tudomása lett volna a fegyverekről.

Az ügyvéd szerint a Mladic felesége elleni eljárással a szerb állam vissza akar vágni amiatt, hogy a család május végén azt kérvényezte, nyilvánítsák holttá a volt boszniai szerb parancsnokot.

A Mladic család arra hivatkozik, hogy mivel több mint öt éve nem léptek kapcsolatba a népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt egykori parancsnokkal, akinek ráadásul komoly egészségügyi panaszai voltak, nem valószínű, hogy túlélhette a bujkálást. Ha Mladicot hivatalosan holttá nyilvánítják, felesége és fia, Darko jogosult lenne a volt parancsnok után járó nyugdíjra, illetve joguk lenne értékesíteni a vagyonát.

Egy szerb biztonsági tisztviselő azt mondta, Mladic családja információkhoz akar jutni a jogi kezdeményezés álcájával. “A törvény szerint ugyanis ebben az esetben az államnak bizonyítékot kell bemutatni arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó személy életben van. Márpedig ha az állam ezt Mladic esetében megteszi, a család rájöhet, hogy mennyit tudnak a hatóságok" – közölte a névtelenséget kérő forrás.

Címkékjogvizsga