Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üléseznek a NATO védelmi miniszterei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 9:47

Az afganisztáni és a koszovói NATO vezette művelet, a védelmi képességek és erőforrások alakulása a gazdasági válsághelyzetben, a rakétavédelem terve, az észak-atlanti szervezeten belül is szükségessé vált reform és takarékosság a fő téma a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődött, kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

Magyarországot az új kormány honvédelmi minisztere, Hende Csaba képviseli, akinek kétoldalú találkozója is lesz Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, valamint több minisztertársával – előzetes tervek szerint a cseh, a brit és az olasz védelmi miniszterrel.
Ami Afganisztánt illeti, az ISAF nemzetközi erő ez év végén, a jövő év elején szeretné megkezdeni egyes térségekben, tartományokban a biztonságért viselt felelősség fokozatos átadását az afgán fegyveres erőknek. Ennek kulcsfeltétele a kiképzés, ami NATO-diplomaták értékelése szerint jól halad az afgán hadseregnél, több erőfeszítést igényel azonban az afgán rendőrségnél.

A brüsszeli tanácskozáson az ISAF és az Afganisztánban harcoló amerikai erők főparancsnoka beszámol az ország déli részein indított katonai műveletek eredményeiről, a NATO polgári főképviselője pedig a felelősség átadásához szükséges háttérfeladatok – az afgán kormányzat felkészítése, a civil szférával való együttműködés – fejleményeiről.

1595903116
1595903117

 Fotó: hm.gov.hu