Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalni és büntetni!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 10:38

Az iráni nukleáris kérdésben egy minden érintett fél számára elfogadható megoldáshoz a párbeszéd és tárgyalások útja vezet – szögezte le csütörtökön reggel Csin Kang (Qin Gang) kínai külügyi szóvivő a legújabb Iránnal szemben hozott ENSZ-határozatot kommentálva.

Kína mindig is tartotta magát ehhez az állásponthoz és a diplomáciát részesítette előnyben – hangsúlyozta a szóvivő, s megerősítette: Kína számára az ügyben lényegi kérdés a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását szolgáló nemzetközi rendszer érvényességének a fenntartása, valamint a Közel-Keleten a béke és a biztonság megőrzése.

Csin megismételte, hogy Kína a „kettős út" stratégiáját követi, ami a diplomácia és a szankciók kombinációja.

Az új határozat és a hat ország külügyminisztereinek (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) közös nyilatkozata kifejezte a nemzetközi közösség aggodalmát a kérdésben, és kifejezte abbéli reményét, hogy diplomáciai tárgyalásokon keresztül mihamarabb megoldást találnak – fejtette ki Csin, s aláhúzta: az új ENSZ-határozat nem jelenti azt, hogy bezárultak volna a kapuk a diplomáciai erőfeszítések előtt. Ezekből Kína a jövőben is ki kívánja venni a részét – tette hozzá.

Kína az ENSZ BT állandó – vétójoggal rendelkező – tagjaként szerdán támogatta az Irán elleni újabb szankciókat, amelyeket Brazília és Törökország ellenszavazata, illetve Libanon tartózkodása mellett fogadtak el. Irán a döntésre hevesen reagált, és közölte, hogy folytatja az urándúsítást, az iráni parlament pedig úgy döntött, hogy azonnal felülvizsgálja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Pénteken lesz Irán nemzeti napja a sanghaji világkiállításon, és – korábbi bejelentés szerint – részt vesz az eseményen Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Tervezett programjában – meg nem erősített információ szerint – szerepel a török pavilon meglátogatása is.