Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Valamennyi tisztjelölt magáénak érzi a feladatot”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. január 27. 13:24

Egy év telt el a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának megalakulása óta. Molnár Zsolt ezredessel, az alakulat parancsnokával értékeltük az utóbbi tizenkét hónap munkáját, illetve előretekintettünk a jövőbe is.

Február 1-jén immáron egy éve annak, hogy hivatalosan is megalakult az MH Ludovika Zászlóalj. Hogyan értékelné az elmúlt tizenkét hónapban elvégzett munkát, milyen sarokpontokat emelne ki?

1595930705
Előzetesen szeretném megköszönni az elöljáróknak, illetve a kollégáknak azt a hihetetlen minőségű és rendkívüli mennyiségű munkát, amit belefektettek a zászlóalj megalakításába, majd utána a működésébe. Egy éve senki sem hitte volna, hogy a február 1-jén létrehozott alakulatból ilyen rövid idő alatt ennyire jó felkészültségű csapatot lehet kovácsolni. Mindenki időben érkezett, és egy év alatt hihetetlen munkát hajtott végre. Mondhatni, tulajdonképpen egyből belecsöppentünk a májusi Ludovika Fesztiválba, az augusztus 20-ai tisztavatás pedig hatalmas erőpróba volt mindenki számára: ott mutatkozott meg, mit is jelent, ha valaki honvédtiszt-jelölt, és az is kiderült, mennyire hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Ezután szeptemberben beérkeztek az elsőévesek, akik már ténylegesen is a Ludovika Zászlóaljban kezdték meg katonai tanulmányaikat. Közben pedig már zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozatalának előkészítése. Úgy látom, sarokpontokat nehéz lenne kiemelni – inkább maga a munkafolyamat kiemelendő. A legfontosabb, hogy a honvédtiszt-jelöltek a Magyar Honvédség tényleges jogállású tagjai annak minden hozadékával együtt. A magam részéről összességében megfelelőre értékelném a munkánkat, a sajátomat is, de ez természetesen az elöljárónk dolga lesz.

Amint azt említette, a legfrissebb fejlemény a zászlóalj életében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejötte volt. Milyen gyakorlati teendőket kívánt meg önöktől az átalakulás?

Koordinációt és együttműködést. Előbbinek folyamatosnak kell lennie, utóbbi pedig önmagáért beszél. Ami a tanulmányokat, a képzést illeti, a honvédtiszt-jelölteknek ebből az átmenetből semmit sem szabad érezniük: a kollégáknak, munkatársaknak óriási szerepük van abban, hogy a Ludovika Zászlóaljat zökkenőmentesen „vigyék át" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A tanárok, oktatók ugyanazok, a feladat, a tanulmányok, a kimeneti követelmények azonosak, e téren nincs változás. Néhány gyakorlati ponton azonban akadnak új feladataink, hiszen például a rektorátus betelepült az objektum területére, és intézni kell a beléptetést, a parkolást. Előtte pedig mindenkivel meg kellett értetni, hogy itt katonai élet, katonai szabályok szerinti napirend van érvényben.

1595930705
Utóbbi nyilván a hallgatók számára jelentette a legélesebb váltást. Miként élték meg a nagyobb fegyelmet a fiatalok?

A vélemények minden bizonnyal eltérőek, de a hozzám érkezett visszajelzések többsége pozitív. Aki úgy dönt, hogy a katonatiszti pályát választja, annak el kell fogadnia a rendet, a fegyelmet, az irányítást – ez másképp nem is működik. Ha valakinek mindez túl nagy kihívást jelent, bárhol, bármikor megtalálhatja a számítását, hiszen a felvételi követelmények hihetetlenül magasak, óriási a túljelentkezés. Aki ide bejut, az bármely civil egyetemen is elboldogul. A katonaélet azonban megköveteli, hogy a hallgatók lemondjanak bizonyos, a civil életben természetes dolgokról. Ilyen például mindjárt a napirend, amely szerint reggel 5.30-kor ébresztő van, este tízkor pedig takarodó.

Jelentkeztek esetleg problémák a szigor miatt?

Nem. Valamennyi tisztjelölt magáénak érzi a feladatot, és alkalmazkodni is tudnak a kötelezettségeikhez, a kihívásokhoz.

A zászlóalj aktívan ápolja a kapcsolatot a még életben lévő régi ludovikásokkal. Mit tudtak ők hozzátenni az elmúlt egy évhez?

1595930706
A tapasztalatot kaptuk tőlük – nemcsak a tisztjelöltek, hanem kollégáim és jómagam is. A velük folytatott beszélgetésekkel, találkozókkal, az ő tanácsaik révén tudjuk felkészíteni a tisztjelölteket arra, mi vár rájuk, hiszen egy kiképzési foglalkozás évtizedekkel ezelőtt is kiképzési foglalkozás volt, a gyakorlótéren akkor is hideg volt. Ezek a mentálisan hihetetlenül friss idős tisztek pedig emellett emberileg is nagyon mély nyomot hagynak a fiatalokban. E téren is nagyon pozitívak a visszajelzések, hiszen a tisztjelöltek szembesülnek azzal, hogy egy kilencvenéves kor feletti idős úr micsoda lelkesedéssel tud beszélni a hazáról, a feladatokról, a katonaéletről.

Miként teljesítenek a tisztjelöltek a gyakorlati kiképzési foglalkozásokon?

Kiválóan. Általános tapasztalat, hogy isszák az idősebb tisztek, tiszthelyettes kollégák szavait, illetve felhasználják a már elsajátított szaktudást.

Érezni-e rajtuk a megerősödött bajtársiasságot, mióta hivatalosan is a honvédség kötelékébe kerültek?

Mindenképpen. Az egyenruha, az egységes szellem eleve közösségformáló erő. Külön kiemelném a díszegyenruhát, amit nagyon szeretnek a tisztjelöltek, és minél több helyen kívánnak benne megjelenni. A ruha is jelzi, hogy együvé tartoznak, és büszkék is rá, hogy tisztjelöltek.

Önnek személy szerint is igen alapos missziós tapasztalatai vannak. Mennyiben tudta hasznosítani parancsnokként ezeket a fiatalok nevelése, „terelgetése" terén?

1595930706
Nagyon jól, és nemcsak kötetlen formában, bár az ilyen beszélgetések is mindennaposak. Ezek a tapasztalatok egyébként alapvetően nem is a missziós múltból, hanem a 15-20 éves pályából fakadnak. Komoly missziós és csapattapasztalatunknak köszönhetően mind én, mind kollégáim át tudjuk adni, miként kell foglalkozni egy leendő tiszttel, altiszttel, szerződéses katonával, legénységi állományúval, hogyan kell törődni a beosztottakkal.

Mik a zászlóalj előtt álló legfontosabb 2012-es feladatok?

A mindennapos tevékenység mellett mindenképpen a tavalyihoz hasonló színvonalú Ludovika Fesztivált szeretnénk rendezni, együttműködve a VIII. kerület polgármesterével, illetve az MH Támogató Dandárral. Ezen az eseményen természetesen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is jelen lesz. És persze idén is lesz tisztavatás, szeptembertől pedig érkeznek az újabb elsőévesek. Mi a magunk részéről továbbra is követjük azt az utat, amit a Honvéd Vezérkar, a Magyar Honvédség vezetése kijelöl számunkra.

Ha ma el kellene helyezni a Ludovikát a honvédségen belül, mit gondol, milyen pozíciót tölt be a zászlóalj egy év után?

Nagyon szeretném, hogy fontos helyet töltsön be. A kezünkben, illetve az elöljáró kezében ott van a jövő formálása, alakítása. Ha sikerül átadnunk a tiszthez méltó viselkedés hagyományait, valamint a szükséges tudást és tapasztalatot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve innen kerülnek ki a jövő tisztjei. E feladatok minél magasabb szintű végrehajtása pedig a Magyar Honvédség érdeke.

Fotó: Dévényi Veronika és archív