Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véderőattasék találkozója

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szováthy Kinga, Kormány Gábor |  2024. június 12. 13:13

A szentendrei MH Kiber- és Információs Műveleti Központba és a budapesti MH Területvédelmi Erők Parancsnokságra látogattak el a Budapesti Katonai Attasétestület tagjai június első hetében. Összesen tizennégy nemzet húsz, Magyarországon akkreditált rezidens és nem-rezidens attaséja vett részt a jó hangulatú programokon, ahol több harcászati eszközt, kulturális örökséget is megmutattak a szervezők, köztük például a PSYOPS-gyakorlatokon használt G-Mercedeseket és az altisztképzés történetét bemutató múzeumot.

20240604_Szentendre_kiber_attase_KG016

A hazánkban akkreditált külföldi véderőattasék szervezetének éves programjában fontos helyet foglalnak el a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség működését bemutató alakulatlátogatások és egyéb rendezvények. A diplomaták fontosnak tartják az eszmecserét, nyitottak megismerni a Magyar Honvédség erőit, és készek megosztani tapasztalataikat hazánkkal is a párbeszédben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében.

Szentendrén, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központban Polyecskó László alezredes, megbízott parancsnok mutatta be a szervezetet és annak működését, majd Busa Attila honvédelmi alkalmazott, a képzési osztály vezetője tartott előadást a Magyar Honvédség kibervédelmi képzéseiről.

20240606_Katonai_attasek_latogatasa_MH_Teruletvedelmi_Erok_Parancsnoksaganal_SZK_15 copy

A vendégek Budapesten, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságán Drót László dandártábornok, parancsnok előadásában részletesen megismerkedtek a katonai szervezet felépítésével és feladatrendszerével. A látogatás keretében Orosz Antal alezredes, parancsnok bemutatta a MH Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezredet, majd Prácser Zoltán őrnagy, hadműveleti és kiképzési főnök az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezredről és feladatairól beszélt.

Az attasétestület tájékoztatást kapott Szöllősi Antal ezredestől, a HM Védelempolitikai Főosztályának vezetőjétől arról, hogy Magyarország EU-elnöksége idején a honvédelmi tárca milyen feladatokat lát el.