Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 35. OTDK Had- és Rendészettudományi Szekciója

Szöveg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar |  2021. április 25. 11:14

Járványhelyzet, hibrid hadviselés, drónok, infokommunikáció, mesterséges intelligencia, videójátékok, nukleáris biztonság – ilyen és ehhez hasonló témájú pályaművekkel is nyertek első helyezéseket és különdíjakat a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Had- és Rendészettudományi Szekciójának résztvevői.

OTDK

A tudományos megmérettetés idei házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara volt. A pandémia miatt online formában megrendezett versenyen 7 felsőoktatási intézmény 14 karának hallgatói 19 tagozatban mutatkozhattak be, összesen 182 pályamunkával. Tizenöt tagozatban az NKE hallgatói szerezték meg az első helyezést.

A Had- és Rendészettudományi Szekció tagozatai között megtalálható volt - többek között - a kiberbiztonság, a kriminológia, kriminalisztika, a haditechnika, haderőfejlesztés, valamint a pilóta nélküli légijárművek és robotika is.

„Ez a konferencia az ország legtehetségesebb hallgatóinak találkozási pontja” – fogalmazott az OTDK záróeseményén Mezey Barna. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke szerint a rendezvény azt is mutatja, hogy a magyar tudománynak megvan a kellő muníciója és utánpótlása az innovációhoz. A rendező Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, dr. Pohl Árpád dandártábornok felhívta a figyelmet: az OTDK-s szereplés a későbbi tudományos pálya kiindulópontja lehet, például a tábornoki, főtiszti karban is szép számmal találni egykori diákkörösöket. Közéjük tartozik Padányi József vezérőrnagy, a Had– és Rendészettudományi Szekció Szakmai Bizottságának elnöke is, aki korábban Pro Scientia aranyérmet szerzett. „Hiszek az elvégzett munkában, pontosabban csak az elvégzett munkában hiszek” – szögezte le Padányi József, aki Zrínyi Miklós szerencséről alkotott gondolatai nyomán beszélt arról is, hogy a karrierben sem lehet semmilyen elvégzett feladatot feleslegesnek tekinteni.

A Szekció első helyezettjei május 26-ig pályázhatnak az Országos Tudományos Diákköri Tanács honlapján a Pro Scientia Aranyéremre, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el. A Pro Scientia elismerést októberben adják át a Magyar Tudományos Akadémián. A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága különdíja, a „Reménység kitűző”, nyertese idén Virágh Krisztián mesterszakos hallgató lett.

Az OTDK történetében 2009-től létezik a Had- és Rendészettudományi Szekció, amelynek következő rendezője is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz. A 2023-as házigazda a Rendészettudományi Kar, amely korábban már adott otthont a tudományos megmérettetésnek.

A részletes eredmények ide kattintva láthatóak.

Kapcsolódó cikkek