Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres tömegoszlatás Kirgizisztánban halálos áldozatokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 7. 12:53

A rendőrség tüzet nyitott a kirgiz fővárosban, Biskekben tüntető ellenzékiekre szerdán, öten meghaltak – jelentették újságírók a helyszínről. Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelve több mint 5000 tüntető gyűlt össze a kormány épületénél, és összecsaptak a rendőrökkel.

“Öt holttest fekszik a téren. Sok a vér" – jelentette a brit hírügynökség fotóriportere a helyszínről.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki a kirgiz főváros polgármesteri hivatala szerdán, miután a rohamrendőrség összecsapott a Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelő tüntetőkkel – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az összecsapásban nem végleges adatok szerint mintegy 90 ember sebesült meg – közölték meg nem nevezett kirgiz illetékesek.

Az észak-kirgizisztáni Talaszban, ahol szerdán második napja tartanak az ellenzéki megmozdulások, a tüntetők túszul ejtették Akilbek Dzsaparov első miniszterelnök-helyettest – jelentette a KABAR kirgiz hírügynökség.

A kirgiz rendőrség szerdán délelőtt kezdte meg a Bakijev elnök távozását és az energiahordozók árának csökkentését követelő több ezer ellenzéki tüntető oszlatását a kormány épületénél.

Újságírók helyszíni tudósítása szerint Biskek főterén hang-fény gránátok hangja hallatszott, más újságírók fegyverropogásról számoltak be. A rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

A nyugtalanság, amely második napja tart az észak-kirgizisztáni Talasz városban, és átterjedt az ország középső részén fekvő Narinra is, az Afganisztánhoz való közelsége miatt Oroszország és az Egyesült Államok által egyaránt stratégiai fontosságúnak tekintett volt szovjetköztársaság viszonylagos stabilitását fenyegeti.