Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Versenyben a gépekért!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 8. 11:06

Az elmúlt napokban ismét jelentős esemény történt Koszovóban: számítógépeket adományozott a legjobb tanulmányi átlagot elérő oktatási intézményeknek az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja.

A koszovói gjakove/dakovica-i helyi önkormányzat oktatási igazgatóságának tizenhárom számítógépet adományozott még júniusban a magyar kontingens CIMIC csoportja. Négy az igazgatóságnál maradt, a maradék kilenc gépre pedig pályázatot írtak ki. A legjobb tanulmányi átlagot elérő iskolák részesülhettek az adományból. A tanulmányi versenynek vége, a számítógépeket a magyarok már átadták a nyerteseknek.

A koszovói gyerekek a magyarokhoz hasonlóan hat évesen kezdenek iskolába járni, de itt az általános iskola nem nyolc, hanem kilenc évfolyamból áll. A tanulók órarendjében először az ötödik osztályban szerepel az informatika óra, de ez nem mondható el minden oktatási intézményről. Vannak már olyan családok, akiknek otthonában megtalálható a számítógép, de az iskolák informatikai ellátottsága még alacsony.

A MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja ezen a helyzeten szeretett volna javítani akkor, amikor október elején – ünnepélyes keretek között – számítógépeket adományozott öt gjakove/dakovica-i általános iskolának.

1595908272
 

A koszovói gyerekek az elmúlt hónapokban igyekeztek minél több ötöst begyűjteni az ellenőrzőbe, aminek meg is lett az eredménye. Az első és második helyen holtverseny alakult ki. Ezek az intézmények két-két számítógépet vehettek át az ünnepélyes átadáson, amelyet az egyik győztes helyi általános iskolában tartottak. Összesen kilenc computert adott át Kanyó László alezredes, a magyar kontingens parancsnoka. Az összesített pályázati eredmények alapján az első tíz legjobban tanuló diákot emléktárggyal jutalmazta.

 

1595908272

Kanyó László ünnepi beszédében rávilágított arra, hogy a mai gyerekek már egy teljesen más, egy gyorsan kitáruló információs világban nőnek fel. Számukra egészen természetesek az őket körülvevő digitális eszközök: ülnek a képernyő előtt, filmet néznek, játszanak, leveleznek, chat-elnek, szörföznek a világhálón. „Ennek a tudásnak az ésszerű elsajátítása, felelősségteljes neveléssel érhető csak el. Az információs társadalomban egyre inkább nélkülözhetetlen a digitális írástudás megszerzése, amely a közoktatásra komoly feladatokat ró" – mondta a magyar kontingens parancsnoka.

Az átadóünnepségen Agim Koci, a gjakove/dakovica-i önkormányzat alpolgármestere megköszönte a magyar kontingens ajándékát, Silvana Haxhikadrija oktatási igazgató pedig reményét fejezte ki a magyar kontingenssel való további sikeres együttműködésért.

Nagy megtiszteltetés volt a magyar kontingensnek, hogy Sadik Gojani, a pályázaton ezüstérmes Fehmi Agani Általános Iskola igazgatója, egy emléklappal köszönte meg a magyar katonák adományát.

1595908273
1595908273
 

Írta, fényképezte : LM