Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Veszélyes” környezetben is helytálltak a köztisztviselők

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 16. 7:03

Immár tizedik alkalommal tartottak Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamot (Hostile Environment Awareness Training – HEAT) az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) szervezésében. Ezúttal az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság tagjai – köztük Azbej Tristan államtitkár – érkeztek meg egyhetes felkészítésük helyszínére, Táborfalvára augusztus 9-én.

20200815_heat (1)

A tanfolyam célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta önvédelmi mechanizmus, amely spontán, vagy erőszakos cselekményből keletkező veszélyhelyzet során segíti a túlélésüket, a környezetükben lévő (nem képzett) személyek támogatását, a veszélyhelyzet negatív hatásainak, a mentális és fizikai sérülés lehetőségének csökkentését. Minden HEAT azonos tematikára épül, a tartalom azonban a célközönségnek megfelelően alakítható.

20200815_heat (3)

A tanfolyamon ezúttal olyan köztisztviselők vettek részt, akik biztonsági szempontból kockázatosnak minősített külföldi helyszíneken láthatják majd el feladataikat a jövőben. Emellett a Magyar Vöröskereszt egyik munkatársa is teljesítette a követelményeket. A felkészítés első napjaiban elméleti előadások során sajátították el az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, valamint felfrissítették az újraélesztéssel, törésrögzítéssel, vérzéscsillapítással és a gépjárműből való kimentéssel kapcsolatos egészségügyi ismereteiket.

20200815_heat (16)

A tanfolyam komplex gyakorlati foglalkozással ért véget, amely során a hallgatóknak valósághű szituációkban kellett helytállniuk. Feladataik közé tartozott gépjárműves illetve gyalogos menetek megszervezése és végrehajtása veszélyes terepszakaszon, éjszakázás kényszerszálláson, mindemellett át kellett jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton is. A résztvevők begyakorolták, hogy mi a teendő közvetlen és közvetett fegyvertűz esetén, mit kell tenniük, ha egy társuk megsérül, merre érdemes menekülni, hogyan kell rádión keresztül segítséget kérni, valamint a fiktív válságövezetben tárgyalásokat kellett lebonyolítaniuk a helyi településvezetővel, egyházi vezetővel, valamint orvossal. A hallgatók két csoportban, instruktorok felügyelete mellett végezték feladataikat, akik minden esemény után elemezték és értékelték a végrehajtást, majd felvázoltak egyéb megvalósítási lehetőségeket.

20200815_heat (10)
Címkéktanfolyam