Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkarfőnöki előadás a vezérkari tanfolyamon

Szöveg: ZMNE |  2009. június 4. 12:07

A műveletek elemzésénél a Tömböl László vezérezredes vázolta a jelenlegi helyzetet és a magyar álláspontot a missziók jövőjével kapcsolatban. Részletesen elemezte a Balkán, az afganisztáni misszió, az iraki kiképző misszió helyzetét. Bemutatta, hogy a jelenleg is folyó műveletekben a NATO milyen nehézségekkel, problémákkal áll szemben.

A tanfolyam előadásán részt vett az egyetem részéről Dr. Ungvár Gyula nyá. mk. altábornagy Professor Emeritus, Dr. Ujj András ezredes tudományos rektor-helyettes, Dr. Felházi Sándor mk. ezredes KLHTK dékán, Dr. Sipos Jenő okl. mk. ezredes BJKMK dékán és Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes. Előadása előtt a VKF Dr. Resperger István ezredes tanfolyamparancsnok előadásából tájékozódott a vezérkari tanfolyam jelenlegi képzési helyzetéről.

Tömböl vezérezredes úr előadásában a következő területeket érintette:

· Új szervezeti törekvések,

· Megtartó képesség,

· Kiképzési rendszer korszerűsítése,

· Műveleti elképzelések, tapasztalatok,

· NATO/EU/ MC ülés tapasztalatai.

1595887843
 

Új szervezeti törekvések

A létrehozandó Központi Logisztikai Bázist, a HVK-nál a „J" struktúrára való törekvést, a fegyvernemi szakképviselet erősítését, valamint a TRADOC központ létrehozásának szükségességét emelte ki ebben a pontban az előadó.

Megtartó képesség, és kiképzési rendszer korszerűsítése

E címszó alatt a VKF értékelte az eddigi tapasztalatokat a toborzás, a szerződéses katonák jogviszonyát. Hangsúlyozta a bekerülési idő rövidítésének fontosságát. A kiképzési rendszer korszerűsítése kapcsán a tiszthelyettes képzés helyzetét vázolta.

Műveleti elképzelések, tapasztalatok

Az előadást követően a résztvevők kérdéseit válaszolta meg, majd hangsúlyozta, hogy a vezérkari tanfolyamot a jövőben is támogatni fogja a HM HVK, illetve szükséges, hogy a magyar katonai vezetők – a megfelelő beosztásokhoz – ezen ismereteket és tudást elsajátítsák. A csapatoknál és a törzsekben szükség van a naprakész, modern ismeretekre, továbbá élő kapcsolatot kell teremteni az egyetem, a vezérkari tanfolyam és a vezérkar között. Támogatta egy-két összekötő tiszt kijelölését a tanfolyam szakmai felügyelete okán.

1595887844