Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatért Líbiába a felkelők bombázását megtagadó két pilóta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 19. 16:58

Visszatért szeptember 18-án, vasárnap hazájába a líbiai felkelés két „hőse”: több tucat líbiai várta vasárnap a tripoli katonai reptéren a hadsereg két pilótáját, akik februárban menekültek Máltára, mert nem akartak a felkelőkre lőni.

„Büszkévé tett minket az apám" – mondta az egyik pilóta 23 éves fia újságíróknak a fogadási ünnepségen, amelyen a tömeg „Allah akbár" – „Isten a legnagyobb" – kiáltásokkal fogadta a visszatérő katonákat. „Hét hónapig nem láttuk őt, de mindennap telefonált, hogy elmondja, sóvárog értünk és Líbiáért" – folytatta a fiú.

„Ez a két férfi egy, a katonák számára nagyon nehéz és bátor döntést hozott" – jelentette ki a máltai hadsereg egyik illetékese, a pilóták kísérője.

A két pilóta február 21-én szállt le a máltai főváros repülőterén, miután azt a parancsot kapták feletteseiktől, hogy lőjenek a Bengáziban tüntetőkre. Alacsonyan repülve haladtak, hogy a líbiai légvédelem ne fedezze föl őket és még a levegőből menedékjogot kértek a máltai hatóságoktól. Bengázi a február 15-én kezdődött líbiai forradalom egyik központja volt, amely hamar a felkelők kezére került.