Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízre bocsátották az első JHSV-t

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / DefenseNews |  2011. szeptember 17. 14:25

Az Egyesült Államokban vízre bocsátották az első nagysebességű JHSV (Joint High Speed Vessel) hadihajót, amelyet az Austal USA cég épít az ország haditengerészetének érdeklődése mellett. Az alabamai hajógyárban még 2011. szeptember 12-én bocsátották vízre a hadihajót, azonban ezt csak most hozták nyilvánosságra. A hajókeresztelőre a tervek szerint szeptember 17-én kerül sor. A JHSV, amelynek építése 2009 decemberében kezdődött a tervek szerint a Spearhead nevet kapja.

A megállapodás értelmében az Austal USA 12 darab JHSV-t kell, hogy megépítsen az amerikai haditengerészet számára. Az első hadihajó várhatóan 2011 végén – 2012 elején áll szolgálatba az amerikai haditengerészet állományában, míg a második, a Vigilant – amelynek építése szintén nagy erőkkel zajlik – várhatóan következő év szeptemberéig csatlakozik a haditengerészethez.

A korábbi tervekkel ellentétben az összes JHSV a haditengerészethez kerül. Korábban arról volt szó, hogy a megrendelt mennyiségen fele-fele arányban osztozik az Army és a Navy, azonban költséghatékonysági szempontok alapján úgy döntöttek, hogy a haditengerészethez kerülnek. Később a haditengerészet parancsnoksága úgy döntött, hogy a JHSV személyzetét katonák helyett civil tengerészek fogják alkotni.