Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vonzó a Hiúz

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Kormány Gábor, Spirit FM |  2023. szeptember 14. 16:42

Az „Embert a vasra!” szlogennel meghirdetett Lynx-programra jelentkezők a hét elején lépték át a hódmezővásárhelyi laktanya kapuját. A sikeres toborzókampányról és a Hiúz páncélozott gyalogsági harcjárműveket kezelő állomány kiképzéséről Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka és Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka beszélt a Spirit FM „Katonadolog” műsorának szeptember 14-ei adásában.

3

Miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a magyar fiatalokat megszólítva, augusztus 11-én hivatalosan meghirdette a Lynx-programot, az MH KIKNYP állománya a bejelentést követő első munkanapon országosan elindította a toborzást.

„A jelentkezők száma bőven meghaladta az előrejelzettet. Ez tükröződik abban is, hogy az előzetesen egy napra tervezett bevonultatásra végül két nap alatt került sor. Köszönjük a társadalom támogatását és a közigazgatási szervek segítségét! Úgy gondolom, hogy a feladatot teljesítettük” – értékelte az elmúlt időszak tevékenységét Durgó Tamás alezredes, a toborzást lebonyolító parancsnokság vezetője.

1

A többezer érdeklődő közül majdnem ötszázan jelentkeztek a „Hiúz-zászlóaljba” és közülük végül közel négyszázan érkeztek meg Hódmezővásárhelyre szeptember 11-én és 12-én. A sok helyszínes – természetesen fizikai felmérést is magában foglaló – felvételi eljárás végén 244 katonajelöltet vettek a páncélozott gyalogdandár állományába.

„Személyesen volt szerencsém valamennyi jelölttel elbeszélgetni, és ott, akkor, az utolsó benyomásaim alapján döntöttünk a jelentkezőről, vagy döntött maga a jelölt úgy, hogy vállalja-e ezt a kihívást. Mindenki azt gondolja, hogy a motivációról kérdezem a jelentkezőket. Nem. Én a családról, a háttérről. Mert a katonai pályának az egyik legfontosabb része a támogatás. Ha az megvan, akkor a jelölt meg fogja csinálni, amit vállalt” – nyilatkozta a műsorban Molnár Zsolt ezredes. „Fizikálisan bárkit fel lehet hozni, gyakorlatilag bármilyen szintre, de fejben rendben kell lenni, eltökéltnek kell lennie a jelöltnek” – emelte ki az elhivatottság fontosságát az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka.

Katonadolog_1

A felvételt nyertek kiképzésével kapcsolatban a dandárparancsnok többek között elmondta: „az első pont, hogy megszokják egymást, a csapatot, az elhelyezési körletet. Az alapkiképzés azt jelenti, hogy megkapnak minden olyan információt, gyakorlati és elméleti tudást, amelytől katonákká válnak. Az esküt követően katonai alapképzésben vesznek részt, itt dől el, hogy kiből mi lesz, ki merre orientálódik. A rákövetkező, harmadik fázisban pedig csapatot kovácsolunk össze.”

„Időben” – ez volt Molnár Zsolt ezredes válasza a hét elején arra a jelöltek által többször feltett kérdésre, hogy mikor jutnak el oda, amikor már a „Hiúzt tanulják”. Az új haditechnika iránti fokozott érdeklődés általánosnak bizonyult a gyalogdandárhoz érkezett újoncok körében. Természetesen a 735 ezer forintos bruttó kezdő alapfizetés is vonzóvá tette a lehetőséget, de az elmúlt napok tapasztalatai alapján a műsor mindkét vendége megerősítette, hogy a jelentkezőket egyértelműen az eszköz motiválta, amikor úgy döntöttek, hogy kipróbálják magukat a katonai pályán.

2

De mire képes és miért is ilyen vonzó a Lynx? Molnár Zsolt ezredes erre is kitért az adásban.

„A Lynx egy gyalogsági harcjármű. A feladata, hogy a deszant térben maximum nyolc főt elszállítson a harcmegbízás helyszínére. Három fős a kezelő személyzete, egy irányzóból, egy harcjárművezetőből és a parancsnokból áll. Ők hárman felelnek a járművért és a szállított személyekért. A fegyverzetét, a páncélzatát és a motor erőátviteli rendszerét tekintve a jármű képes arra, hogy a kor kihívásainak megfeleljen, manőverezőképesség, páncélvédettség és tűzerő szempontjából. Ez az eszköz az egyik legjobb a világon” – jelentette ki a hódmezővásárhelyi gyalogdandár parancsnoka.

„Bátorság, elhivatottság, erő, jó értelemben vett agresszivitás, gyors és fiatalos gondolkodás” – hangzott el a kezelő személyzet ideális tulajdonságainak felsorolásakor. Mint a műsorból megtudtuk, a Hiúz vezetése, kezelése, irányítása azonnali döntések sorozatát igényli. S tényleg 21. századi high-tech eszköz, inkább olyan, mintha egy videójáték mellé ülne be az ember.

4

A Hiúz harcjárművel rendszeresített zászlóaljba csak a legjobbak tudnak bekerülni. Viszont, ahogy a műsorban elhangzott, minden olyan jelentkezőnek tudtak mást ajánlani, akik nem feleltek meg a Lynx-program magas felvételi követelményeinek, de alkalmasak katonának.

Durgó Tamás alezredes, az MH KIKNYP parancsnoka örömmel számolt be róla, hogy a hódmezővásárhelyi mellett, azzal egy időben, további 14 helyszínen zajlott bevonulás – összesen több mint ötszáz fővel. Az Egységes Alap Kiképzésre jelentkezett 90 főt Kaposváron és Kecskeméten, a többi helyszínen pedig az Önkéntes Katonai Szolgálatra érkezett, több mint 150 fiatalt fogadták. Az utóbbi program a szolgálat teljesítéséért járó, az egyetemi felvételihez beszámítható többletpontok miatt rendkívül népszerű. Összességében kétszer annyian vonultak be szeptember elején, mint az azt megelőző alkalommal.

A katonai szolgálat és a Hiúz iránt érdeklődőknek különösen ajánljuk az adást, hiszen a fentieken túl, sok további fontos és érdekes információ hangzott el. Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek
lynx 01

Íme a Lynx!

2023. augusztus 11. 13:58

index_vadmacska

Lynx – az új „vadmacska”

2023. augusztus 17. 8:00

20230911_KG_hodmezovasarhely_lynx_015

Legjobb embert, a legjobb technikára!

2023. szeptember 11. 18:07