Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington tartós tűzszünetre törekszik Gázában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 3. 7:49

Az Egyesült Államok a “tartós és fenntartható” gázai övezeti tűzszünet elérésén munkálkodik – jelentette ki pénteken Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki nem tervezi, hogy a térségbe utazzon.

Rice, miután a washingtoni Fehér Házban tájékoztatta George Bush amerikai elnököt a legújabb fejleményekről, újságíróknak hangsúlyozta: Washington olyan tűzszünet elérésén munkálkodik, amely nem teszi lehetővé, hogy a Hamász további rakétatámadásokat intézhessen a Gázai övezetből (Izrael ellen).

Az amerikai külügyminiszter nyilvánvalónak nevezte, hogy a lehető leghamarabb tűzszünetet kell kötni, de kiemelte, hogy a fegyvernyugvásnak tartósnak és fenntarthatónak kell lennie.

A Fehér Ház szóvivője úgy vélekedett: a zsidó államon – Washington legfontosabb térségbeli szövetségesén – múlik, hogy (légicsapásai után) szárazföldi hadműveletet indít-e a Gázai övezet ellen. Gordon Johndroe szerint ez beletartozik Izraelnek az önvédelemhez való jogába. A Bush-kormányzat annyit kért a vele rendszeres kapcsolatban álló izraeli kormánytól, hogy ügyeljen a “felesleges polgári áldozatok" elkerülésére – tette hozzá.

Egyiptom pénteken viszont arra kérte Izraelt, hogy mondjon le a gázai övezeti szárazföldi hadműveletekről, sőt azonnal szüntessen be minden ottani katonai műveletet. Ahmed Abul Geit külügyminiszter ilyen értelmű levelet küldött izraeli kollégájának, Cipi Livninek – közölte a kairói külügyminisztérium. A tárca szóvivője megjegyezte: Egyiptom csütörtökön kapcsolatba lépett a Hamásszal, hogy ismertesse vele a tűzszünetre vonatkozó elképzeléseit.

A tűzszünet mellett foglalt állást Robert Serry, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja is pénteki jeruzsálemi sajtóértekezletén, hangsúlyozva, hogy a fegyvernyugvásnak teljesnek kell lennie és mindkét félnek tiszteletben kell tartania.

A svéd kormány közben bejelentette, hogy Carl Bildt svéd külügyminiszter vasárnap cseh és francia kollégájával együtt Kairóba utazik, hogy megvitassa a tűzszünet lehetőségeit. A három ország az Európai Unió következő, jelenlegi és volt soros elnöke.