Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zajterhelést vizsgáltak a szomódi lőtéren

Szöveg: Demény Andrea szkv |  2009. május 29. 10:44

Alapos előkészület, részletes tervezés és gondos kivitelezés jellemezte azt a különös lövészetet a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén, ahol a figyelem középpontjába nem igazán a fegyverek, hanem az általuk okozott akusztikai hatások kerültek.

A szomódi lőtér évek óta kiemelt fontosságú meglévő honvédelmi terület, vagyis a Magyar Köztársaság védelmi képességeit alapvetően meghatározó, NATO-tagságból eredő, és nemzetközi szerződésben vállalt kötelességek teljesítésére hivatott objektum.

1595887572
A példátlan lőgyakorlatra a környező települések által benyújtott panaszbejelentés és a polgármesterekkel történt előzetes egyeztetés értelmében került sor. A lakosok azt kifogásolták, hogy az év elején végrehajtott harcászati gyakorlat során nagy kaliberű fegyverekkel hajtottak végre lőfeladatot a helyőrség lőterén. A lövészet következtében fellépő zajhatás a közvéleményt egyöntetűen ösztönözte a panaszbejelentés megfogalmazására.

Ennek eredménye, hogy a Közép Tisza vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a dandárnál rendszeresített és a lőtéri szakutasításban engedélyezett fegyverek lövéskor fellépő hanghatásainak környezeti zajterhelését vizsgálta.

A reggeli megbeszélést Zsigmond Kálmán ezredes parancsnokhelyettes nyitotta meg, beszédében utalt arra, hogy a dandár lőtérre vonatkozó önkorlátozása mellet kölcsönös együttműködéssel és jó párbeszéddel megoldhatóak a problémák.
Szél Gábor a zajvédelmi csoport vezetője elmondta, hogy automata műszereikkel három kritikus ponton mérnek, Szomód, Agostyán és Dunaszentmiklós lőtérhez közeleső részein.

A kiértékelés több napot vesz igénybe, melyhez a hangerősség és a lövésszámok alapján állapítható meg, hogy adott fegyverrel a mérési pontokon az egészségügyi határértékhez képest milyen a valós zajterhelés.

1595887572