Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zentai még fellebezhet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 13. 9:49

A magyar hatóság még nem szervezi a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) hazaszállítását, mivel a kiadatásáról szóló miniszteri döntés ellen még további jogorvoslatnak van helye – mondta el Höltzl Lipót, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) főosztályvezetője.

Az ausztrál belügyminiszter, Brendan O,Connor csütörtökön közölte, hogy az ausztrál szövetségi kormány jóváhagyta Zentai kiadatását Magyarországnak. Höltzl Lipót ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a miniszter döntése még nem jelenti, hogy vége az ügynek, mivel az ausztrál belső jog szerint lehetséges a döntés felülvizsgálatát kérni. Arról azonban nem tudott tájékoztatást adni, ez mennyi ideig tarthat.

Mint mondta, amennyiben a kiadatás végrehajthatóvá válik, az Interpol magyar nemzeti irodája rövid időn – 10 napon – belül megszervezi a kiadott ember hazaszállítását. A szervezést – tekintettel arra, hogy még nem zárult le a kiadatási eljárás – nem kezdték el.

A 88 éves Zentai Károlyt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentai tagadja a vádat, azt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet.

A perthi szövetségi bíróság október 8-án hozott határozata szerint Zentai kiadható Magyarországnak. A kiadatás ügyében a végső döntést az ausztrál belügyminiszter hozta meg. Zentait október 22-én helyezték kiadatási őrizetbe.

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője október végén az MTI-nek elmondta, ha az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak Zentai Károlyt, akkor gyanúsítottként hallgatják ki a férfit, és a körülmények ismeretében határoznak arról, kérik-e az előzetes letartóztatásba helyezését.

A szóvivő közölte azt is, hogy az ügyben a bizonyítékok jelentős részét már összegyűjtötték, ennek alapján kérték ugyanis a férfi kiadatását. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az eljárás során Zentai Károly is tehet indítványokat, így nem lehet megjósolni, mennyi ideig tart, amíg a magyar hatóság vádat emel ellene.

Zentai Károly ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amelynek alapján a magyar katonai ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság 2005. március 3-án nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen, és Zentait még abban az évben július 8-án – a magyar kiadatási kérelem alapján – letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.