Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Zöld” utat kapott az Osprey

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 21. 12:54

Az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság által üzemeltetett különleges típus, amely ötvözi a hagyományos szállítógépek és a helikopterek tulajdonságait, egy fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis augusztus 10-én először repült bioüzemanyaggal. A gép üzemeltetői fontos lépésnek tartják ezt, mivel így a jövőben kevésbé függenek majd a külföldi olajtól, és saját energiaforrásokból gazdálkodhatnak.

A gép HX-21 „Blackjacks" tesztelő és kiértékelő század pilótáival hajtotta végre a repülést, melynek során 8000 méter fölé emelkedtek. A jövőben a teszteket folytatják, hogy elérhessék azokat a célokat, melyeket még 2009 októberében tűztek ki. Ez elsősorban a harci képességek javítását és a sebezhetőség csökkentését jelenti, azonban fontos része az is, hogy az energiafelhasználás terén javuljon a hatásfok, és hogy egy környezetbarátabb szemlélet hódítson teret.

Az MV-22-esek mellett a Patuxent River légibázison hasonló üzemanyagteszteket hajtanak végre az F/A-18 E/F Super Hornet és C/D Hornet gépeken, az MH-60S Seahawk helikoptereken, illetve a légibázis külön üzemanyag laboratóriummal is rendelkezik, ahol a földi próbákat hajtják végre.

</p>