Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők állításuk szerint elfoglalták Bregát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 21. 14:48

A líbiai felkelők állításuk szerint teljesen elfoglalták a keleti partszakaszon lévő, stratégiai jelentőségű Brega városát, amely többször gazdát cserélt a hat hónapja tartó polgárháborúban. Ahmed Bani ezredes, a felkelők katonai szóvivője elmondta, hogy harcosaik szombaton elfoglalták a város ipari negyedét is, miután a múlt héten megszerezték a lakónegyedeket.

Brega elfoglalása fontos ösztönző eredmény a felkelőknek. Itt van az ország második legnagyobb szénhidrogén-üzeme, és ebben a komplexumban dolgozzák föl a legfontosabb líbiai olajmezők kincsét.

A legújabb harcokban meghalt két felkelő, és megsebesült 15 – közölte egy másik szóvivő.

Augusztus 19-én pénteken a felkelők bejelentették, hogy aznap nagyszabású offenzívát indítottak Zlítennél, és elfoglalták a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő várost, amely ellen a NATO az éjjel több légicsapást is intézett. Azt is közölték, hogy egy újabb város, a Tripolitól nyugatra fekvő Szurman elfoglalásával még jobban tudják ellenőrizni a fővárost nyugati irányba a külvilággal összekötő stratégiai tengerparti útvonalat.

A felkelők állítása szerint átállt hozzájuk Moammer el-Kadhafi egy közeli munkatársa, aki valamikor helyettese volt a líbiai vezetőnek. Abdel Szalám Dzsallud segített Kadhafinak végrehajtani az 1969-es puccsot, amelynek eredményeképpen hatalomra került, és monarchiából köztársasággá alakította az országot. Évtizedeken át ő volt Kadhafi legbizalmasabb embere, de a kilencvenes évek elejétől kezdve már egyre több nézeteltérésük volt.

A felkelők egyik szóvivője elmondta, hogy Dzsallud a nyugati hegyvidékre menekült, amely az ő ellenőrzésük alatt áll, és onnét Európába tart. A felkelők Facebook-profilján megjelent egy kép, amelyen Dzsallud látható Zinten városban.

CímkékNATO