Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belügyminiszteri látogatás a tranzitzónában

Szöveg: Snoj Péter |  2017. április 6. 16:22

Ez a konténertábor azt a célt szolgálja, hogy aki illegálisan jutott Magyarországra, az erre a táborhelyre kerüljön és itt adja be a menekültkérelmét, vagy ha nem kíván kérelemmel élni, akkor ugyanitt szabadon elhagyhassa Magyarországot és az Európai Uniót – fogalmazott Pintér Sándor a tompai tranzitzónában tartott sajtótájékoztatóján, április 6-án.

Csütörtökön délelőtt Magyarország belügyminisztere személyesen tekintette meg a nemrégiben kibővített tompai tranzitzónát, ami − hasonlóan a röszkei határátkelőhelynél találhatóhoz − kétszázötven főt tud egyszerre befogadni.

1596030054

„Az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, bár 2015-ben volt a legnagyobb, de jelentős mértékben azóta sem csökkent. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a 2017-es évben is egy jelentős migrációs nyomás nehezedik majd az unióra" − mondta Pintér Sándor, hozzátéve: az EU-nak van egy elvárása a tagországai felé annak kapcsán, hogy a schengeni külső határok védelme érdekében milyen erőfeszítéseket kell megtenniük. Eszerint az unió területére a zöldhatáron senki nem léphet be. Pintér Sándor aláhúzta: hazánk elképzelése szerint a Magyarország – és ezáltal az Európai Unió – területére illegálisan, a határátkelőhelyek megkerülésével érkező személyeket a tranzitzónákban ellenőrizni kell. Mindezt annak érdekében, hogy mind Magyarországon, mind az unióban csak ellenőrzött bevándorlók tartózkodhassanak.

1596030054

A belügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a tranzitzónában „senki nincs őrizetben. Mindenki szabad elhatározásából tartózkodhat itt, és ha itt tartózkodik, az igény elbírálásáig megfelelő ellátást kap ő és a családja és megfelelő körülmények között várhatja ügyének az elbírálását."

Hozzátette: nem kell a tranzitzónában tartózkodniuk a kísérő nélkül érkező gyermekkorúaknak. Őket az ország olyan területére szállítják, ahol magyar gyermekekkel együtt kaphatják meg – a gyámhatóság által biztosított − megfelelő egészségügyi, oktatási és szociális feltételeket, illetve ellátást.

1596030055

Fotó: a szerző felvételei