Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült a Magyar Honvédség repülőgépflottája

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 6. 16:07

Újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: a könnyű, többcélú szállító- és futárgép kategóriába tartozó Dassault Falcon 7X típusú gép péntek éjszaka szállt le a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis betonjára.

A honvédelmi tárca a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül nem csupán haditechnikai eszközöket szerez be, hanem képességeket fejleszt, olyan komplex rendszereket, amelyek hatékonyan szolgálják Magyarország érdekeit, a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátását és ezáltal a magyar emberek biztonságát. A fejlesztések egyik kiemelt és fontos területe a Magyar Honvédség merevszárnyú képességének fejlesztése olyan formában, hogy a kiöregedett An-26-os repülőgépek helyett a különböző feladatokra specializált flotta álljon a honvédelem rendelkezésére.

1599191261

A Magyar Honvédség légi szállítóképességének fejlesztésében követi a NATO-tagországokban jellemző trendet, ami szerint egy ország légierejét több kategóriájú szállítórepülő eszköz alkotja: úgymint a kisebb kategóriájú könnyű repülőgépek, a logisztikai utánpótlásra, illetve légideszantra alkalmas közepes vagy nehéz szállító, úgynevezett rámpás repülőgépek, valamint a csapatszállító eszközök. A csapatszállító repülőgépek tekintetében az A319-esek beszerzésével és hadrendbe állításával megtörtént az első lépés, amelynek nyomán megszűnt a korábbi kiszolgáltatott helyzet, és a Magyar Honvédség ismét a saját kezébe vehette a katonák repülőterek közötti gyors szállítását, különösen a missziós feladatok és nemzetközi gyakorlatok esetében. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a fejlesztés, amikor a Magyar Honvédség légi szállítóflottája könnyű, kisebb kategóriájú, többcélú szállító- és futárgéptípussal bővül. E kategóriát képviseli a most érkezett Dassault Falcon 7X típusú repülőgép.

Ez egy komoly lépés a képességnövekedés terén, hiszen ilyen paraméterekkel rendelkező és széleskörűen alkalmazható eszközzel a korábbiakban nem rendelkezett a honvédség. Ez a repülőgép kategóriáján belül, versenytársaival összevetve rugalmasan teszi elérhetővé a képességek széles körét: alkalmas futár-, kisebb létszámú személyszállítási és kiképzésen túlmenően egyéb speciális feladatokra. A repülőgép gyors és biztonságos megoldást biztosít akkor, amikor felesleges a nagy csapatszállító repülőgépeket útnak indítani. A három hajtóműves repülőgép képes a telített légi folyosók felett, akár 15 ezer méteres magasságban repülni, végsebessége megközelíti a hangsebességet (950 kilométer/óra), 11 ezer kilométeres hatótávolsága pedig képessé teszi akár a kontinensek közötti repülések végrehajtására is.

Ilyen kategóriájú gépet használ és tart hadrendben a NATO-tagországok hadseregeinek csaknem kétharmada, egyebek mellett a belga, a cseh, a dán, a francia, a lengyel, az olasz, a német, a szlovén a szlovák hadsereg, a nem NATO-tag szomszédaink közül az osztrák és a szerb haderő is. Ezt a kategóriájú – és több ország esetében ugyanilyen típusú – repülőgépet valamennyi ország hasonló katonai és állami feladatok ellátására használja a hadsereg keretein belül. A hazai felhasználás is ezt követi majd: e lépésével a Magyar Honvédség a legjobb nemzetközi gyakorlatokat is figyelembe véve folytatja a haderő képességeinek megújítását.

Az újonnan érkezett repülőgép esetében a felhasználás tekintetében semmi változás nem lesz az eddigiekhez képest: a gép fő feladata minden esetben a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó katonai szakmai és a jogszabályokban előírt feladatok ellátása (például nemzetközi missziós feladatok, speciális erők célba juttatása, katonadiplomáciai és protokollfeladatok), valamint a NATO által elvárt képességek és küldetések teljesítése. A jogszabályoknak megfelelően, amint az elmúlt évtizedekben mindenkor, úgy most is jogosult e gépek igénybevételére a kormány és a Köztársasági Elnöki Hivatal, hiszen a védett személyek légi szállítása – az európai gyakorlatnak megfelelően – Magyarországon is beletartozik a honvédség feladatkörébe. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban rendelkezésre álló forrásokat a tárca a lehető leghatékonyabban kívánja elkölteni: éppen ezért a beszerzést – mint minden más esetben – most is széles körű piackutatás előzte meg. A honvédség a legjobb konstrukciót választva döntött a repülőgép beszerzése mellett.

1599191261

A most érkezett gép egy életciklusa elején járó, kiváló műszaki állapotú, használt repülőgép, amely honvédségi festéssel érkezett haza, és honvédségi lajstrommal a Magyar Honvédség hadrendjébe fog kerülni, üzemeltetését és fenntartását a katonák fogják végezni, emellett speciális katonai berendezés beépítésére is alkalmas. A szerződés nemcsak a repülőeszközök beszerzéséről szól, hanem felszereléseket és berendezéseket, valamint a repülő- és műszaki személyzet felkészítését és kiképzését is tartalmazza. A gépet, használt jellegét tekintve, a szokásos piaci ár alatt sikerült megvásárolni.

A Magyar Honvédség légi szállítási képességének megújítása a következő évtizedekre meghatározza a magyar haderő – és egyben hazánk – egyik fontos katonai képességét. A repülőgépflotta leváltása érdekében kialakított terv során a Magyar Honvédség szakemberei mint felhasználók által megfogalmazott, úgynevezett hadműveleti és műszaki-technikai követelmények és egyéb fontos tényezők az irányadók. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megfogalmazottak alapján tovább folytatódik a légi szállítóképesség megújítása: a fejlesztések harmadik elemének, az úgynevezett „rámpás" gépek beszerzésének előkészítése is folyamatban van.

Fotó: Dévényi Veronika