Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hogy beleégjen az ember izmába…”

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 6. 7:13

Alig két nappal a hivatalos megalakulás után, négy napos kiképzés kezdődött az MH Ludovika Zászlóalj katonái részére. A honvéd tisztjelöltek a szombati napot az ócsai kiképző bázison töltötték, ahol harcászati foglalkozáson vettek részt. Vasárnap pedig húsz kilométeres menetgyakorlat vár rájuk. A honvedelem.hu helyszíni riportja.

Van úgy, hogy a szombat nem a várva várt hétvége első napja, hanem ugyanolyan munkával telik, mint az azt megelőző öt nap. Február első szombatja bizony ilyen volt az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei számára. Ezúttal nem volt lazítás, buli, vagy hazautazás, az egész hétvégét kemény kiképzéssel töltötték, illetve töltik még most is a Magyar Honvédség leendő tisztjei.

A február elsejei ünnepélyes megalakulást követően azonnal megkezdődött a kiképzés a Ludovika Zászlóaljnál. A február 3–6. közötti komplex kiképzési foglalkozás egy részét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem területén hajtották végre, szombaton és vasárnap azonban a „friss levegőn", egészen pontosan az ócsai kiképzőbázison és környékén találkozhattunk a terepszínű gyakorlóba öltözött tisztjelöltekkel.

A közel négyszáz egyetemista fiatal buszokkal érkezett meg a bázisra. Amint elhangzott a „gépjárműről!" vezényszó, szabályos alakzatba rendeződtek, s vonultak át a focipályára az eligazításra.

„Barátságos katonaidő ez! Nem esik a hó, nincs túl hideg, és egyelőre a sár sem nehezíti a munkát" – mondta menet közben Bakos Csaba őrnagy, a zászlóalj kiképzési főtisztje, a mostani foglalkozások vezetője. Az oktatási alakzatba felsorakozott honvéd tisztjelölteknek nem sokáig tartott az eligazítás. A biztonsági rendszabályok ismertetése után már kezdődhetett is a kiképzés.

„A mai napon harcászati kiképzést tartunk. Mégpedig az első tárgykör legelső foglalkozását, amelyen a „harchoz!" parancs végrehajtását, majd a terepen történő legalapvetőbb mozgásmódokat gyakorolják be a leendő tisztek. Persze mindez már ismerős kell, hogy a legyen a katonáknak, hiszen az alapkiképzésükön is átestek ezen a foglalkozáson" – tájékoztatott Bakos őrnagy, akitől megtudtuk: a mai nap célja, hogy az állomány ezerszer, sőt ha kell, akkor akár tízezerszer is gyakorolja ugyanazt a mozdulatot, hogy az elméletben megtanultak valóban berögzüljenek, reflexé váljanak. Azaz ahogy a főtiszt fogalmaz: „hogy minden beleégjen az ember izmába".

„Harchoz!" – hangzott fel a parancs ezen a délelőttön több százszor, és az állomány mindannyiszor szabályosan hajtotta végre az előírt mozdulatsorokat. „Húsz perc után unalmas, sőt talán kicsit fárasztó is az állandó ismétlés, mégis szükséges, hiszen adott esetben akár a katona életét is megmentheti, ha gondolkodás nélkül, reflexből teljesíti a kapott parancsot" – tette hozzá Bakos őrnagy, miközben az ócsai kiképzőbázis területén szétszóródott szakaszok tevékenységét figyelte. Minden hibát látott és jegyzett, ennek ellenére igyekezett a háttérben maradni. A kiképzésnek ugyanis ezúttal az is célja volt, hogy a felsőbb évfolyamokra járó tisztjelöltek közül kiválasztott foglalkozás-, és részfoglalkozás-vezetők oktassák az első és másodéveseket. Az alakulat vezető állománya majd csak a négy napos kiképzés végén, a hétfő reggeli zászlóaljsorakozón értékeli a látottakat.

„A tisztjelöltek nagyon motiváltak, pozitívan álltak a hétvégi kiképzéshez. Látszik rajtuk, hogy valóban katonák szeretnének lenni, hivatásuknak tekintik ezt a pályát" – mondta Bakos őrnagy, aki szerint a fizikális állapota is nagyon jó az állománynak, éppen ezért nem számít arra, hogy bárki is kidőlne idő előtt a csapatból.

A harcászati kiképzés gyakorló zászlóalj-parancsnoki beosztását ezúttal Tóbis Gergő honvéd tisztjelölt kapta. A negyedévfolyamos, lövész szakos hallgató kitűnő tanulmányi eredményével érdemelte ki parancsnokaitól e megtiszteltetést. Mint elmondta: büszke arra, hogy ha csak néhány napra is, de ő vezetheti a kiképzéseken a zászlóaljat. Szerencsére az irányítása alá beosztott, gyakorló század-, és szakaszparancsnoki állomány is elfogadta: ezúttal ő a közvetlen elöljáró…

„Az angolszász terminológiában drilleknek nevezik azt a tevékenységet, amit most folytatunk. Vagyis az alapvető harcászati mozzanatok beégetését, amelyben olyan szintre kell eljutnunk, hogy a szükséges mozdulatsorokat álmunkból felébresztve is végre tudjuk hajtani" – magyarázta Tóbis Gergő a látottakat, majd sípját megfújva váltást rendelt el. Az állomány a továbbiakban a terepen történő alapvető mozgásmódokat – a laposkúszást, a négykézlábkúsuást, a hajlított járást és a szökellést – gyakorolta. Egészen ebédig, majd e rövid szünetet követően sötétedésig…

A kiképzést természetesen megtekintette Molnár Zsolt alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka is. „A mostani a zászlóalj első komplex foglalkozása. Az eddig látottakkal elégedett vagyok. Úgy vélem, mindez nagyon jó alap a további kiképzésekre, az itt begyakoroltak bátran építhetünk a jövőben" – mondta, s elárulta azt is, a négy napos komplex kiképzés közel húsz kilométeres menetgyakorlattal ér véget február 6-án, vasárnap. A tisztjelöltek Dabasról indulva, Kakucs település érintésével érkeznek majd meg az ócsai gyakorlótérre, ahol több kilométert tesznek még meg harcászati felszerelésben, azaz gépkarabéllyal és sisakban. A menetgyakorlatot természetes a zászlóalj parancsnoka vezeti…

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Galovtsik Gábor