Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihelyezett kormányülés

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 13. 11:13

Október 13-án reggel 8 órakor Veszprémben, a Megyeházán tartott kihelyezett ülést a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök és a kabinet tagjai mintegy fél órás tárgyalás után a Magyar Honvédség autóbuszával, majd terepjáróival rendőri biztosítás mellett utaztak Devecserbe és a katasztrófa helyszínére, Kolontárra.

A kihelyezett kormányülés céljáról és tapasztalatairól Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert kérdeztük Devecserben, a székesfehérvári Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj mentesítő pontján. A tárca vezetője elmondta, ő maga harmadízben jár a katasztrófa helyszínén, de pusztítás látványa ma is megdöbbenti. Minisztertársai közül azonban sokan először tájékozódhattak a helyszínen, s amit tapasztaltak, az mindannyiuk számára sokkoló volt.

Dr. Hende Csaba elismerően nyilatkozott a biztonsági-védelmi ágazat különböző szervezeteinek példás együttműködéséről. Külön kiemelte a Magyar Honvédség mentésben részt vevő alegységeinek munkáját. „A kormány tagjai közül mindenki impozánsnak nevezte a honvédség tevékenységét. Több mint 1300 katona, valamint 300 technikai eszköz vett részt a mentésben és mentesítésben, és a kormánytagok mindegyike úgy véli, katonáink hihetetlen teljesítményt nyújtottak", emelte ki Dr. Hende Csaba.
A miniszter azt is elmondta, döntés született róla, hogy a helyszínen lévő honvédségi erők azon részét, melyek feladata Devecser evakuálása lett volna, rövidesen kivonják, a mentesítésben részt vevők azonban továbbra is a helyszínen maradnak.

A kihelyezett kormányülés délután folytatódott a veszprémi Megyeházán, ahol arról is döntés született, hogy mikor kezdődhet újra a termelés a Magyar Alumínum Zrt.-nél.
A kormányülést követően rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatót tartott Pintér Sándor belügyminiszter és Nagy Anna kormányszóvivő.

Az este folyamán megkezdődött a Devecser evakuálása céljából a térségbe rendelt katonai alakulatok kivonása. A honvédség ugyanakkor továbbra is részt vesz a helyi mentesítési és biztosítási munkálatokban.

A katasztrófáról, a katonák helytállásáról részletesen is olvashatnak a Magyar Honvéd október 22-én megjelenő számában.

 

Fotó: Tóth László