Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosznia-Hercegovina biztonságos és nyugodt ország

Szöveg: Snoj Péter |  2013. szeptember 11. 10:06

A huszonhárom részt vevő nemzet közül a magyarok adják a harmadik legnagyobb létszámú kontingenst a szarajevói Butmir-táborban. A bosznia-hercegovinai  EUFOR-misszió bázisára érkezett hazai újságírók a magyar részvétel részletei mellett megismerkedhettek az ország fővárosával, Szarajevóval is. (Helyszíni tudósítás!)

Az osztrák és török kontingensek után a magyarok vannak jelen a legnagyobb létszámmal Bosznia-Hercegovinában. Jelenleg körülbelül 160-an − egy lövészszázad, az őket segítő nemzeti támogató elem, a törzsben szolgáló altisztek, tisztek és egy tűzszerészcsoport − teljesítenek szolgálatot Camp Butmirban, az EUFOR-misszió szarajevói repülőtér mellett található bázisán.

1595959813

Mint azt a misszió osztrák parancsnoka, Dieter Heidecker vezérőrnagy a kint tartózkodó magyar újságíróknak szeptember 10-én, kedden elmondta: nemcsak a profi kiképzés és felkészültség teszi a magyarokat különlegessé, hanem az is, hogy a földrajzi közelség és a történelmi hasonlóságok nagyobb belátást engednek nekik a helyiek életébe.

Heidecker vezérőrnagyhoz hasonlóan Merle D. Hart amerikai dandártábornok, a szarajevói NATO-parancsnokság parancsnoka is dicsérte a magyar katonák teljesítményét. Mint fogalmazott: Bosznia-Hercegovina egy valóban biztonságos ország, ami nagyban köszönhető a magyar szerepvállalásnak is.

A nap folyamán az újságírók csoportja ellátogatott Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövetségére is, ahol Pandur József nagykövet kiemelte, hogy a katonai jelenlét nagyon fontos az ország fejlődésében. A magyarokat egyébként a helyiek tiszteletbeli szomszédnak tartják, és az EUFOR-misszión kívül számos diplomáciai szál is összefűzi a két nemzetet.

1595959813

Fotó: Rácz Tünde