Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosznia-Hercegovinába települt át a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj

Szöveg: honvedelem.hu / euforbih.org |  2017. október 12. 8:24

Az EUFOR „Quick Response 2017” elnevezésű gyakorlatának támogatása érdekében Bosznia-Hercegovinába települt át Koszovóból a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj.

http://www.euforbih.org/eufor/index.php/eufor-news/latest-news/2255-nato-s-kosovo-force-tactical-reserve-battalion-deployment-to-bih
1596039930
A NATO KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljának katonái a Quick Response 17 gyakorlat idejére NATO-karjelzésüket EUFOR-karjelzésre cserélik.

Koszovóból Montenegrón át érkeztek meg Bosznia-Hercegovinába a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái, hogy részt vegyenek a „Quick Response 2017" elnevezésű gyakorlaton. E gyakorlat során a KFOR alegység közös kiképzésen vesz részt az EUFOR Többnemzeti Zászlóaljával (Multinational Battalion – MNBN), a bosznia-hercegovinai fegyveres erőkkel, a helyi rendvédelmi szervekkel és az európai köztes tartalék erőkkel (Intermediate Reserve Forces). 

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj szükség esetén stratégiai tartalék erőként (Over the Horizon Force) erősíti az Európai Unió békefenntartó erőit (EUFOR) Bosznia-Hercegovinában. Egy nappal korábban számos konvoj haladt keresztül Bosznia-Hercegovinán, demonstrálva, hogy az EUFOR képes katonáit gyorsan szállítani az országon belül. Az Egyesült Királyság köztes tartalék erői október 6-án, pénteken légi úton érkeztek Szarajevó repülőterére, a stratégiai légi szállítás céljára egy Antonov-124 szállító repülőgépet vettek igénybe. Az EUFOR ezzel bizonyította, hogy az elvárásoknak megfelelően rövid idő alatt képes nagy létszámú erő alkalmazására.

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj Novo Selóban, a Marechal De Lattre De Tassigny táborban állomásozik. A zászlóalj a műveleti területen bárhol bevethető, és teljesen független lévén, képes bármilyen feladat, illetve küldetés végrehajtására korlátlan időtartamban. Az alakulat teljes egészében magyar katonákból áll.

A KFOR-zászlóalj állományába tartozó Nagy Levente őrnagy elmondta: „A NATO KFOR Harcászati Tartalék Manőver Zászlóalj azért jött Bosznia-Hercegovinába, hogy részt vegyen a »Quick Response 2017« elnevezésű béketámogató gyakorlaton. Az EUFOR által vezetett gyakorlaton való jelenlétünk jól példázza a Berlin Plusz megállapodáson alapuló kitűnő együttműködést a NATO és az EU között. Már nagyon várjuk a közös kiképzést a bosznia-hercegovinai rendvédelmi szervekkel, amelyek részt vesznek a »Quick Response« gyakorlatsorozatban."

1596039930

A gyakorlat első fázisában a különböző alakulatok belső felkészítést hajtottak végre szakasz-, század- és zászlóaljszinten. A második fázisban az összes katonát egyetlen többnemzeti zászlóaljba szervezték, amely jelenleg kiképzést folytat, a gyakorlatvezetőség által bejátszott feladatokra és incidensekre reagál. Ezzel a zászlóaljméretű erővel az EUFOR képes a számára kijelölt nagyobb, kibővített forgatókönyv szerinti feladat-végrehajtásra is. A kiterjedt területeken végzett felderítést és megfigyelést eddig már mindegyik elem végrehajtotta.

A gyakorlat fő feladata a bosznia-hercegovinai rendvédelmi erők, fegyveres erők, valamint az EUFOR integrálása, azért, hogy valósághű forgatókönyvek alapján gyakorolhassanak és tesztelhessék saját vészhelyzeti terveiket. Kezdetben a kiképzés alacsony szinten fog folyni – többek közt a gépjárműves és gyalogos járőrözést, valamint az ellenőrző-áteresztő pontok működtetését tartalmazza –, majd később összetettebb feladatokkal bővülve válik egyre intenzívebbé. A katonák a számukra megadott iránymutatás szerint, a lehető legkisebb erő alkalmazásával fogják támogatni a bosznia-hercegovinai rendvédelmi szerveket és haderőt a biztonságos környezet fenntartása érdekében.

Az EUFOR parancsnoka, Anton Waldner vezérőrnagy elmondta: „Ezeket a forgatókönyveket azért választottuk, hogy lehetővé tegyük a bosznia-hercegovinai rendvédelmi szervek számára taktikáik, technikáik és eljárásaik tesztelését egy terrortámadás kezelése során. A gyakorlaton az első alkalommal fogják Bosznia-Hercegovina rendvédelmi szervei, fegyveres erői és az EUFOR közösen együttműködve tesztelni saját vészhelyzeti terveiket."

A „Quick Response 2017" gyakorlat egyik legfontosabb eredménye, hogy képessé teszi az EUFOR-t és az összes csapatokat küldő nemzetet a nagyszabású dandárszintű béketámogató műveletek végrehajtására szükség esetén, otthon és a tengerentúlon egyaránt.

Az EUFOR Althea műveletében jelenleg 15 EU-tagállam és öt partnernemzet katonái vesznek részt. A művelet elsődleges céljai szükség esetén a helyi hatóságok támogatása egy biztonságos környezet fenntartása érdekében, valamint képességépítési és kiképzési (capacity building and training, CB&T) támogatás nyújtása a bosznia-hercegovinai fegyveres erők részére azért, hogy azok képessé váljanak otthon és a tengerentúlon egyaránt hozzájárulni a béketámogató műveletekhez, valamint az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó átfogó stratégiájához.

1596039930


Fotó: euforbih.org

Fordította: Eszes Boldizsár