Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói feladatok

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2019. április 26. 8:35

A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) a járőrözési és készenléti feladatok folyamatos ellátása mellett többnemzeti gyakorlatot szervezett az elmúlt időszakban. A századszintű közös felkészítést megtekintette Reinhard Ruckenstuhl dandártábornok, a KFOR-erők parancsnokhelyettese és Bernd Thran, az EULEX-erők vezetőjének helyettese is.

1599201733
A Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a szabad mozgás biztosítása, illetve a folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása. Az áprilisban megtartott gyakorlaton a KFOR (Kosovo Force) -erők magas szintű felkészültségének, légi és közúti szállítású képességeinek demonstrálása volt a cél. A gyakorlatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek a KTRBN riasztása estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez. „Itt ma nagyon jól felkészült katonákat láttam, és ez a gyakorlat egy nagyon jó példája a KFOR- és az EULEX-erők együttműködésének" – mondta Bernd Thran.

Tömegkezelési feladatok esetén előfordulhat, hogy a katonákra Molotov-koktélokat dobnak, ezért a koszovói műveleti területen nagy hangsúlyt fektetnek a tűziszony leküzdésére, illetve a különböző gyújtófolyadékok hatásai ellen való védekezés eljárásainak begyakorlására, oktatására is. A KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoport alárendeltségébe tartozó osztrák kontingens két manőverszázaddal vett részt a mostani kiképzésen. A Fire Phobia gyakorlatok megtartásáért és a kiképzők felkészítéséért Koszovóban a magyar kontingens a felelős.

1599201734
A járőrfeladatok mellett azonban adódhat olyan helyzet, amikor a magyar kontingens tömegkezelő képességére is szükség van. A hatékony együttműködés továbbfejlesztése érdekében az Európai Unió rendőri és igazságügyi misszió (EULEX) feladatait ellátó lengyel század kijelölt erőivel tartott közös felkészítést a KTRBN. A kiképzés során előtérbe kerültek a tömegkezelési feladatok során használt eljárások bemutatásai és azok közös gyakorlása.

A KFOR (Kosovo Force) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, ami leghosszabb működésével a szövetség egyik kiváló példája. A műveletekben a magyar katonák már a kezdetek óta részt vesznek.

1599201734
Fotó: a szerző felvételei