Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Quick Response 2 – bosnyák alegységekkel közösen gyakorol az EUFOR

Szöveg: Egry József alezredes |  2013. szeptember 6. 10:07

Szeptember 3-án hivatalosan is megkezdődött Bosznia-Hercegovinában a Quick Response 2 elnevezésű gyakorlat, amelyek fő célja az EUFOR ALTHEA műveletben részt vevő tartalék erők alkalmazásának begyakorlása. A kiképzési feladat emellett alkalmat teremt arra is, hogy a bosnyák hadsereg századerejű alegysége közös kiképzésen vegyen részt az EUFOR Többnemzeti Zászlóaljjal.

1595959519

A megnyitóünnepségen Szpisják József dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke hangsúlyozta: a gyakorlat demonstrálja az EUFOR elkötelezettségét a helyi biztonsági erők támogatásában. Utóbbiak feladata a biztonságos környezet fenntartása Bosznia–Hercegovinában.

A gyakorlat első fázisában − még a hivatalos megnyitó előtt − végrehajtották a szlovák, valamint az osztrák tartalék századok műveleti területre történő telepítését. Az EUFOR alárendeltségébe tartozó Többnemzeti Zászlóalj kötelékében jelenleg állandó jelleggel két − egy magyar és egy török − lövészszázad állomásozik Bosznia–Hercegovinában, míg a tartalék alegységek az országon kívül, saját helyőrségeikben állnak készen arra, hogy szükség esetén a balkáni országba települve segítséget nyújtsanak a helyi biztonsági erőknek a biztonságos környezet garantálásában.

1595959520

Ez a mechanizmus nagyban épít a gyorsan telepíthető erők magas szintű kiképzettségére, valamint a 2013 áprilisában végrehajtott előző gyakorlat sikerére, amely a tartalék erők telepítésének és alkalmazásának első nagyszabású gyakorlása volt.

A Quick Response 2 gyakorlat első hete során a szlovák, valamint az osztrák műveleti tartalék századok − az EUFOR veszélyhelyzetek esetére kidolgozott terveinek begyakorlása keretében − oszlopkísérési, tömegkezelési, személy-, terület-, épületátvizsgálási, épületevakuálási, területbiztosítási feladatokat hajtanak végre Rajlovac helyőrségben. Ezalatt a bosnyák hadsereg 4. lövészdandárának kötelékébe tartozó egyik század − az EUFOR kiképzőcsoportjának mentorálása mellett − szakaszszintű foglalkozásokon vesz részt Livnóban.

1595959520

A gyakorlat második hetében az EUFOR Többnemzeti Zászlóalja − megerősítve a műveleti tartalék alegységekkel, valamint a helyi hadsereg lövészszázadával − közös kiképzésen vesz részt Livac és Mostar helyőrségekben.
A gyakorlat során a részt vevő erőket a helyi rendőrség végig támogatja annak érdekében, hogy a katonai mozgásokkal járó feladatokat zökkenőmentesen hajthassák végre.

A Quick Response 2 gyakorlat szeptember 12-én úgynevezett látogatónappal zárul; ennek során a műveleti tartalék századok a helyi hadsereg lövészszázadával közösen, szoros együttműködésben hajtanak végre béketámogató műveletek során felmerülő feladatokat, demonstrálva a gyakorlat során közösen megtett erőfeszítéseik sikerét.

1595959520

Fotó: EUFOR