Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ma is vannak hőseink

Szöveg: Szűcs László |  2012. március 13. 18:43

Ma is vannak katonáink, ma is vannak hőseink, azaz honvédeink, akik napról napra teljesítik a kötelességüket – hangsúlyozta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából tartott központi ünnepségen, a budapesti Stefánia-palotában mondott beszédet március 13-án, kedden.

Hende Csaba kiemelte: ma kitűnő emberekre emlékezünk. Azokra, akik azért éltek és dolgoztak, azért harcoltak és szenvedtek, hogy éljen a haza. 1848. március 15-e nagy nap volt a magyar történelemben. Új nemzet született a régiből, amely tekintetét a szabadság felé fordította.

„A márciusi ifjak tizenkét pontja egy olyan polgári állam megteremtését követelte, amelyben mindenkinek egyforma jogai és egyforma kötelességei vannak. Egy olyan modern államét, amely szolgálja polgárait, amelyet felelős kormány kormányoz, amelynek törvényeit felelős országgyűlés hozza, amelynek eltartásáról közteherviselés gondoskodik, amelynek védelmét nemzeti őrsereg látja el" – fogalmazott Hende Csaba.

1595932812
A honvédelmi tárca vezetője hozzátette: a szabadság védelme hívta életre a honvédsereget. Az ide jelentkezett fiatal, egyetemista fiúk, arisztokrata sarjak, polgári ifjak és parasztgyerekek hittek abban, hogy a szabadságért és Magyarországért érdemes harcolni, és ha kell, érdemes meghalni is.

A honvédelmi miniszter rámutatott: „önök itt a Magyar Honvédségben az ország őrzői és ennek a küldetésnek a folytatói. Amint azóta is minden nemzedéknek, önöknek is ki kell vívniuk a nemzet szeretetét és tiszteletét e név iránt. Ma is vannak katonáink, ma is vannak hőseink, azaz honvédeink, akik napról napra teljesítik a kötelességüket. Azok, akik most Afganisztán fennsíkjain, Koszovó és Bosznia hegyei között, a Sínai-félszigeten és Cipruson nem ritkán éles helyzetben, vagy éppen itthon, a felelősségteljes és sokszor nagyon is veszélyes munkájuk minden percében készenlétben állva teljesítik a kötelességüket."

Hende Csaba kiemelte: nem élünk könnyű időket. Hatalmas munkában van a nemzet és a Magyar Honvédség, Magyarország és benne a honvédség megújításának nagyszabású munkáját végezzük.

„A munka, aminek döntő szakaszába érünk ebben az évben, ezt a kérdést állítja elénk: közösen mivé tudjuk formálni a Magyar Honvédséget? Azt remélem, hogy egy összetartó, az egyes csoportérdekeket a nagy közös célnak alárendelő, hagyományaiban és hivatásában, képességeiben és szellemében megerősödött közösség leszünk. Olyan közösség, amely továbbra is maradéktalanul megteszi a kötelességét a nemzet jogainak védelmében, és amelyet mindezért a nemzet becsben tart. Egyszóval olyan közösség, amely hűen őrzi örökségét és szolgálja a nemzetet" – szögezte le Hende Csaba.

A központi ünnepségen köztársasági elnöki és honvédelmi miniszteri elismeréseket adtak át. Az állófogadáson dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke pohárköszöntőjében kiemelte: a katonáknak első helyen kell kezelniük a múlt emlékeit és a jelenben is erre kell építkezniük.

„Nemcsak hősök képesek az országot, nemzetet fenntartani, hanem a becsületes, az elkötelezett, az országgal szemben is lojális dolgozók. Nekünk pedig ebben példát kell mutatni. Köszönöm, hogy önök ebben élen járnak!" – mondta Benkő Tibor vezérezredes.

1595932812

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

További képekért kattintson galériánkra!