Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar nemzeti ünnep Koszovóban

Szöveg: Pelsőczi Miklós alezredes | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy, Szabóné Varga Erika százados |  2022. március 16. 18:27

A koszovói KFOR-misszió 26. váltásának egyéni beosztásaiban szolgálatot teljesítő magyar katonák is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójáról Pristinában.

20220316-kfor-marc15 (7)

A Film City katonai táborban megtartott ünnepi állománygyűlésen jelen volt dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, Domján László, az Európai Unió integrációs tanácsadója, valamint az MH KFOR Kontingens 25. és 26. váltásának parancsnoka, Varga István alezredes és Rácz Szabolcs alezredes.

Köszöntőjében Kajári Ferenc vezérőnagy, a KFOR parancsnoka kiemelte a nemzeti összetartozás, a szabadság és függetlenség szeretetének fontosságát. Méltatta azokat a magyar katonákat, akik már számos alkalommal ünnepeltek távol otthonaiktól, „teszik mindezt azért, hogy fenntartsák a békét, garantálják a biztonságot, hogy a konfliktusok ne juthassanak el Magyarországig”.

Ezt követően Bencze József nagykövet egy rendhagyó történelemórára invitálta hallgatóságát, majd Takács Tamás ezredes, a KFOR vezető tábori lelkésze ünnepi gondolataiban a történelem sorsfordító, nagy pillanatairól tett említést.

A megemlékezés zárásaként Kajári tábornok emléktárgyakat adott át a magyar parancsnoki év első felében végzett kiemelkedő munka elismeréséül. A jutalmazott katonák és civilek kitartó és áldozatos szolgálatuk révén valamennyien megtestesítik a KFOR XXVI parancsnoki mottóját: Kötelességtudat – Megbízhatóság – Elkötelezettség.