Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Rendkívüli pillanat életünkben az ünnep”

A rendkívül összetett feladatrendszerű misszióban méltóképpen helyt álltak a katonák

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2022. augusztus 21. 9:33

Augusztus 20-a alkalmából állománygyűlést és kulturális programokat tartottak a koszovói Pristinában, a Film City katonai bázison. Ezzel párhuzamosan a külszolgálatuk végéhez közelítve az MH KFOR Kontingens 26. váltásának katonái átvehették NATO-medáljaikat a Novo Selo táborban.

2022.08.19.kl.KFOR EUFOR KLAC0141

Az ünnepi állománygyűlésen – amelyen mások mellett részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka, valamint Domján László, az Európai Unió integrációs tanácsadója – elhangzott: augusztus 20-án fejet hajtunk első apostoli királyunk, Szent István előtt. „Rendkívüli pillanat életünkben az ünnep. Mi katonák vagyunk, hazánk védelmére és szolgálatára esküdtünk fel, de a kiváltság, hogy bátrak, merészek és tenni tudók legyünk, nekünk is megadatott: itt és most élünk, és a jelen állapotok között nagy szükség van ezekre az erényekre. Szent István király a példa. Erős, magyar államot szervezett, egységet teremtett, keresztény nemzetté tette a magyarságot, szilárd erkölcsi alapokra épített jelent és jövőt. Kövessük a példáját” – mondta ünnepi beszédében Makrai Erik hadnagy. A megemlékező gondolatok után elismeréseket adtak át, majd Takács Tamás ezredes, a KFOR vezető tábori lelkésze áldotta meg az augusztus 20-ai új kenyeret.

A nap folyamán külföldi és magyar katonák számára az MH Szolnok Légierő Zenekar parádés hangulatot varázsolt a KFOR Film City táborába. A Molnár János őrnagy által vezetett zenekar műsorában komoly és könnyűzenei darabok méltán kiérdemelték a vastapsot. A koncert végén a színes gyepshow bemutató elkápráztatta a közönséget.

2022.08.19.kl.KFOR EUFOR KLAC9871

Ezzel párhuzamosan a Novo Selo táborban 170, többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái vehették át a hat hónapos külszolgálatuk végéhez közeledve a NATO-medáljaikat. Az ünnepségen Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka beszédében gratulált és megköszönte az állomány áldozatos munkáját. „A KFOR parancsnokaként mindig számíthattam önökre, megnyugtató volt a tudat, hogy szükség esetén a harcászati tartalék zászlóalj rendelkezésemre áll és hiba nélkül fogja feladatait végrehajtani. A felderítő erők pedig legjobb tudásuk szerint biztosítják a szükséges információt a kialakult helyzetről” – hangsúlyozta. Hozzátette: a katonák tettrekészségéhez és kiemelkedő teljesítményéhez nem fér kétség.

2022.08.19.kl.KFOR EUFOR KLAC0043

A vezérőrnagy beszédét követően Rácz Szabolcs alezredes, az MH KFOR Kontingens 26. váltásának parancsnoka szólt az állományhoz. Augusztus 20-a kapcsán elmondta: a mai ünnep más, mint az otthon megszokott, mert az államalapítás mellett megemlékeznek azokról a katonákról is, akik az elmúlt fél évben, a misszió érdekében kiemelkedő munkát végeztek. „Köszönet mindannyiuknak függetlenül attól, hogy milyen beosztást töltöttek be a kötelékben, mert mindannyian a legjobb tudásuk szerint eredményesen és magas színvonalon végezték el feladataikat. Büszke vagyok rá, hogy mindez az én irányításom alatt történt” – hangsúlyozta az alezredes. Kifejtette: a NATO-medál büszkén jelképezi és bizonyítja azt, hogy a jelenlévők azok közé tartoznak, akik munkájukkal és erőfeszítésükkel hozzájárultak a koszovói béke és biztonság garantálásához, fenntartásához. A NATO-medálok után további elismeréseket is átnyújtottak.

Az MH KFOR 26. váltásának kontingens parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: egy izgalmas, de nehéz félév mögött állnak. „Ebben a változó műveleti környezetben és ebben a rendkívül összetett feladatrendszerű misszióban is méltóképpen sikerült helytállni” – hangsúlyozta Rácz alezredes.