Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2010: a műszaki katonák mozgalmas éve

Szöveg: Juhász László százados |  2011. január 17. 13:41

A 2010-es egy mozgalmas, izgalmakkal teli év volt a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred számára. Az alakulat az esztendőt még zászlóaljként kezdte, ám június 15-től – az alapító okirat módosításának következtében – ezredként folytatták a munkát.

Év közben a megszokott kiképzési feladatok mellett speciális felkészültségek fejlesztésére is volt alkalom az elmúlt esztendőben. Februárban a fagyos hideg lehetőséget biztosított a búvárok számára a nagy megterheléssel járó jég alá merülés gyakorlására. A műszaki szakmához szervesen hozzátartozik a robbantás, ezért ehhez is megszerezték, illetve felelevenítették az ismereteiket a katonák a robbantási foglalkozásokon. A műszaki tudást nem csak birtokolni, hanem továbbadni is művészet. Kiképzésen osztották meg tapasztalataikat a szentesi katonák a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam műszaki specialista hallgatóival.

Júniusban alakulatunk rendezte meg a TISZA-2010 magyar-román-szerb katasztrófavédelmi gyakorlatot. Gördülékenyen működtek együtt a három nemzet katonái, melynek eredményeként sikeres valós végrehajtást mutatott be a nemzetközi alegység a tiszai gyakorlótéren. A Magyar Honvédség NATO-felajánlásában készenlétet ellátó MH Vegyes Hídépítő Század októberben NATO CREVAL, az MH Víztisztító Század novemberben, nemzeti CREVAL ellenőrzés formájában adott számot bevethetőségéről.

Márciusban a HM Honvéd Vezérkar főnöke kihelyezett értekezletét rendezték meg a laktanyában, júliusban pedig dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is látogatást tett az ezrednél.

Az elöljárói látogatások mellett számos külföldi és hazai, katonai és civil csoport érkezett az alakulathoz. Az Európában állomásozó 5. Európai Amerikai Hadtest vezénylő zászlósa által vezetett delegáció tagjai nagy érdeklődéssel méregették a technikai eszközöket, keresve a hasonlatosságot a saját eszközeikkel.

Nagy örömmel érkeztek az ezredhez a jövő nemzedékének „katona jelöltjei", a Szociális Ellátások Intézménye Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (Csongrád) diákjai. De ugyanilyen örömmel érkeztek külföldről, és az ország minden szegletéből a „CIVIL-40" elnevezésű rendezvény keretében egynapos látogatásra a laktanyába, az 1970-ben Szentesen sorkatonai szolgálatot teljesítő tartalékos parancsnoki század volt katonái. Felidézték a krumplipucolás és a fókázás örömeit, holott rá sem ismertek a már átépített modern körleteikre.

A Ceglédi Honvéd Dózsa György Nyugdíjas Klub tagjainak látogatása ismét az emlékek felidézésének élményével telt, hiszen jelentős részük aktív szolgálata alatt kapcsolatban állt a hídépítéssel.

Mindezek mellett természetesen részt vettek a műszaki katonák – az ezred feladatrendszeréből adódóan – a különböző katasztrófa-elhárítási tevékenységekben is. Ott voltak a Felső-Tisza vidéket sújtó árvíz védekezési munkálatainak, illetve a Devecsert és Kolontárt érintő vörösiszap-katasztrófa helyszínén, ahol az ideiglenes, majd a fém aljzatú, fa fedélzetű végleges híd megépítését is a szentesi katonák végezték el. Jelentős feladatot vállaltak ezzel a polgári lakosság megsegítésében, értékeinek mentésében.

A honvédség civil szféra általi megítélését nem csak a bajban, hanem az örömben is lehet tovább javítani. Erre volt jó példa szeptemberben a Magyarcsanád és a román Nagycsanád községek között a határnyitási ünnepség, amelyen az ezred katonái kompátkelőhely működtetésével járultak hozzá a két ország két partszakasza közötti személyforgalom biztosításához.

Egy katonának, a szakma mellett előírásokban, a katonai ismeretekben is mindig naprakésznek kell lennie. Ennek megmérettetése céljából az alakulat zászlóalj-, majd MH Összhaderőnemi Parancsnokság szintű szabályzatvetélkedőt rendezett, ahol a csapatok számot adhattak az alapvető szabályzatok elméleti ismeretéből, és fegyverismeret gyakorlati feladataiból. Mindezek mellett a fizikai állóképesség fejlesztése, megőrzése is fontos követelmény volt.

A városi sportegyesületekkel és a Honvéd Rákóczi Sportegyesülettel közösen megrendezték a mezei futóbajnokságokat, melyeken a katonák mellett jelentős számban vettek részt diákok is. A jövő katonáit most kell kinevelni. A KatonaSuli program keretében a helyi Zsoldos Ferenc Szakközépiskola tanulói előadásokat hallgathattak meg a laktanyában, és megismerkedhettek a katonaélet gyakorlati feladataival.

Az ezred 2010. évben is ápolta a város önkormányzatával, lakosságával kialakított jól működő kapcsolatát. A művelődéssel, a szórakozással, a megemlékezéssekkel mindig szoros együttműködésben valósultak meg a rendezvények. Az állami ünnepek alkalmával az alakulat mindig számíthatott neves előadók, iskolák segítségére a műsor színvonalasabbá tételében. A városi ünnepségeken, koszorúzásokon az ezred katonai tiszteletadással emelték a rendezvények, a megemlékezések színvonalát és jelentőségét. Több alkalommal rendeztek közművelődési délutánt, melyen érdekes témákban, hallgathatták meg a civil érdeklődők is a jeles előadókat. Tartalmas műsorral emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Előzetes bejelentkezést követően egész évben látogatható volt az alakulat csapatmúzeuma, amely júniusban, a múzeumok éjszakáján is várta az érdeklődőket. 

Szeptemberben második alkalommal rendezték meg a város központjában a Katona-zenekari és Toborzó Fesztivál, amely nagy sikert aratott az érdeklődők körében. A város Szent Anna katolikus templomában megrendezett Adventi koncert szintén sok látogatót vonzott, ezen – egyebek mellett – a Honvéd Együttes világhírű férfikarának csodálatos előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Évről-évre egyre többen várják, és jönnek el az alakulat nyílt laktanya rendezvényére. A műszakiak napját már második éve közösen rendezik meg a rendőrség napjával, 2010-ben több, mint hatezren látogattak el a laktanyába. Bemutatók, előadások, kiállítások, különböző programok, koncertek biztosították az érdeklődők maradéktalan szórakozását, megismertetve és közelebb hozva ezáltal őket a honvédséghez, a műszaki katonákhoz.
Az egész éves tartalmas munkavégzés után novemberben a műszaki bál kellően színvonalas kikapcsolódást, és szórakozást biztosított az állomány számára.

Gondolva a katonacsaládok legkisebb tagjaira nem maradhatott el a mikulás ünnepség sem, melyen nagy izgalommal várták a kisgyermekek a piros ruhás télapót, aki a múlt évben sem felejtett el tömött csomagot hozni a számukra. Az év zárásaként karácsonyi műsor keretében kisiskolások betlehemi előadásával köszönt el az állomány egy feladatokkal, programokkal teli évtől.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: archív