Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a külszolgálatra

Szöveg: Bába Melinda - Galambos Sándor |  2016. március 17. 8:54

Három hadszíntér több missziójába tervezett mintegy száz katona felkészítését hajtották végre március első két hetében Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). 

A Missziós Törzstiszti Célfelkészítés (MTC) keretében egy-egy hetes misszióorientált kiképzésen vettek részt Szolnokon az Afganisztánba, valamint az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, többségében a nemzetközi törzsek egyéni beosztásaiba, valamint velük párhuzamosan egyes, az afrikai hadszíntéren működő kiképző missziókba készülő katonák.

1596735376

Az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team – AAT), az MH Nemzeti Támogató Elem (MH NTE), a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM-E), az MH KFOR Kontingens, az Európai Unió Mali Kiképző Misszió (EUTM Mali) és az EU Szomáliai Kiképző Misszió (EUTM Szomália) tervezett tagjainak a felkészítése elméleti foglalkozásokkal kezdődött. Megismerkedtek többek közt az adott régió katonaföldrajzával, a területen gyakorolt vallásokkal, a kulturális különbségekkel, és elsajátították a műveleti területen jellemzően előforduló esetleges kockázatok és veszélyek kezelését is.

A gyakorlati foglalkozások keretében többek közt tűzvédelmi felkészítésen és lőkiképzésen vettek részt, majd pisztollyal és gépkarabéllyal végrehajtották az 1. és a 2. számú békeműveleti lőgyakorlatokat. A hét második felében az adott hadszíntérről nemrégiben hazatért katonákkal találkoztak, akik naprakész információkat, tapasztalatokat adtak át az adott beosztásokkal járó feladatokról.

1596735376

Az egy-egy hetes felkészítések utolsó napján vám-, pénzügyi, baleset- és munkavédelmi, valamint médiaismereti foglalkozásokra került sor, melyek a kiképzési tapasztalatok feldolgozásával zárultak.

Fotó: Galambos Sándor és MH BTKK