Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2001 óta több mint 400 drónt vesztett az amerikai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. június 27. 23:47

Egy, a The Washington Postban közzétett vizsgálat adatai szerint 2001 óta több mint 400 pilóta nélküli repülőgépet vesztett el az amerikai hadsereg, amely bizonyíték a megbízhatatlanságukra.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/repulok/2001-ota-tobb-mint-400-dront-vesztett-az-amerikai-hadsereg/
2001 szeptembere és 2014 eleje között 418 drón semmisült meg, ami az amerikai légierő statisztikai mutatói szerint többé-kevésbé megegyezik a harci repülőgépekkel bekövetkezett hasonló események számával. A Pentagon adatai szerint azonban az UAV-ok sokkal kevesebb időt töltöttek a levegőben és sokkal kevesebb műveleti feladatban vettek részt.

1595974568

A nyilvánosságra hozott kutatás azt mutatja, hogy hadsereg szakértői 194 eseményt soroltak az úgynevezett „A osztályba" – ami azt jelenti, hogy az eszközök teljesen megsemmisültek, illetve a keletkezett kár meghaladta a 2 millió dollárt. Ezen esetek valamivel több, mint fele Irakban és Afganisztánban következett be, még a balesetek egynegyede az Egyesült Államokban. További 224 drón elvesztését sorolták „B osztályba", amely esetekben a kár 500 ezer és 2 millió dollár közötti.
A jelentés szerint a pilóta nélküli repülőgépekkel történt balesetek nem követeltek emberéletet. A Post a balesetek elemzése során rámutat olyan tényekre, amelyek alapján a hadseregnek illetve gyártóknak át kell hidalniuk néhány alapvető biztonsági kérdést:

  • Korlátozott akadály felderítő és elkerülő képesség. A kamerák, a csúcstechnológiás szenzorok nem tudják kiváltani egy repülőgép-vezető szemeit, füleit és orrát a pilótafülkében. A legtöbb távirányítású repülőgép nem rendelkezik radarral vagy éppen ütközés-elkerülő rendszerekkel, amelyeket arra terveztek, hogy égi katasztrófákat előzzenek meg.
  • Pilóta (irányító) hiba. A közzétett népszerű videofelvételek ellenére egy UAV-ot irányítani sokkal bonyolultabb, mint egy videojátékot játszani. A pilóta nélküli repülőgépek „pilótáit" a légierő képzi és folyamatosan ellenőrzi, azonban hibák időről-időre előfordulnak elsősorban a leszállási manőverek során.
  • Technikai hiányosságok. Több drón tervezését elsiették annak érdekében, hogy azokat háborús körülmények között tesztelhessék. Sok balesetet alapvető elektronikai meghibásodások okoztak, míg több esetben az időjárási körülmények vezettek a drón elvesztéséhez. Olyan is előfordult, hogy megmagyarázhatatlan problémákat neveztek meg a balesetek okaiként. Két – 2008-ban illetve 2009-ben – lezuhant Predator személyzete azt vallotta a nyomozóknak, hogy gépeiket „démonok birtokolták és sújtották".
  • Megbízhatatlan kommunikációs kapcsolat. A pilóta nélküli repülőgépek irányítását általában műholdakon keresztül valósítják meg, amely kapcsolatok nem minden esetben megbízhatóak. A jelentés rámutat arra, hogy a kommunikációs kapcsolatok a bekövetkezett esetek több mint egynegyedénél megszakadtak, ami a gép lezuhanásához. elvesztéséhez vezetett.

A legnagyobb veszteséget a légierő MQ-1 Predator pilóta nélküli repülőgépei szenvedték el, amelyeket a General Atomics Aeronautical Systems gyárt.