Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

120 milliméteres gránát a Duna-parton

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 21. 11:54

Az 51. héten, azaz december 14–20-a között hét bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül két esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2255 bejelentést kaptak.

December 14-én Balatonszabadiból, a Kossuth Lajos utcából kaptak bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint egy családi ház udvarán – a kertben végzett munkálatok közben – világháborús robbanószerkezetet találtak az ott lakók. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 105 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Szinten december 14-én Debrecenben is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Csongor utcában található egyik családi ház udvarán ugyanis egy RPG–40-es típusú kézigránátot találtak, amelyet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Ugyancsak ezen a napon, Fót és Mogyoród között, a főút mellett, árokásás közben két darab, 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak a munkások. A helyszínre küldött tűzszerészek – Érsek János törzsőrmester vezetésével – a második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisíttették.

December 15-én a főváros X. kerületében, a Hungexpo területén építkezés közben bukkantak egy világháborús robbanószerkezetnek vélt fémeszközre a munkások, akik természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy az előkerült szerkezet nem más, mint egy 120 milliméteres aknagránát stabilizátora, amely nem tartalmaz robbanószerkezetet. A rozsdás fémdarabot a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

December 17-én Budapest XIII. kerületéből érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Duna parton Cserhalom utcában, építkezés közben előkerült egy világháborús robbanószerkezet. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a 120 milliméteres, román gyártmányú aknagránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.