Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

175 kilométer – egy nap alatt

Szöveg: honvedelem.hu / Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. március 21. 18:36

Minden kihívást lehet fokozni: az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) négyfős csapata a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából életre hívott 175 kilométeres futótávját egyetlen nap alatt teljesítette március 21-én.

Hajnali három óra, Szombathely, Csónakázó-tó. A közvilágítást leszámítva teljes még a sötétség, amikor Babos Sándor őrnagy, az MH KIKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elindul, hogy a négyfős csapat váltójának tagjaként két részletben teljesítse a rá eső 44 kilométert. Mint minden embert próbáló tettnek, ennek a különleges futásnak is több célja van. Az őrnagy szerint a kihívás teljesítése mellett a másik cél a példamutatás, hiszen a toborzók minden nap fiatalokkal – többek között kadétokkal is – foglalkoznak.

„A legjobb mindig személyes példával elől járni, illetve itt most futni… már csak azért is, mert szerintem a honvédelmi nevelés a sikeres toborzás alapja” – fogalmaz a csapat másik tagja, Ferge László őrnagy, az MH KIKNYP 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

175km_futas_teljesitese_egy_nap_alatt_Szombathely_20230321_06 copy

A katonákat természetesen a város, a civil közösség is támogatja. Erről tanúskodik az a tény, hogy Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főispánja is részt vesz a rendezvényen. Mint mondja, nagyon fontos, hogy a Területi Védelmi Bizottságban is segítsék a katonai toborzást.

„Önmagában már a Magyar Honvédség 175. születésnapja is okot ad arra, hogy büszkék legyünk a katonáinkra. Ez a rendhagyó futás pedig kiváló alkalom arra, hogy a magunk szerény eszközeivel támogassuk a haderőt” – húzza alá Vámos Zoltán.

Noha hajnalban még csupán egyetlen katona futott a sima víztükrű tó mellett, délelőttre már csapatnyira bővül a sportolók száma. A Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola vezetése ugyanis úgy döntött: az intézmény diákjai a március 21-ei testnevelés óráikat úgymond katonás futással teljesítik. Mert – ahogyan az iskola névadója fogalmazott – „a sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.” Tegyük hozzá: részben pedig a honvédelmi nevelésé is…

Kapcsolódó cikkek